Najveći domaći filmski festival Fest počinje večeras u 19 sati u Sava centru projekcijom filma Bertrana Boneloa „Sen Loran“. Festivalsko izdanje broj 43 otvoriće gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a tom prilikom biće uručena nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti srpskoj glumici Mileni Dravić i ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu.

Pod sloganom „Tu smo – u sazvežđu pobednika“ do 8. marta biće prikazan izbor najboljih ostvarenja svetske kinematografije – 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije. Ovo će biti prva manifestacija koju su osmislili novi umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić i novi selektor Mladen Đorđević, a jedna od glavnih promena jeste to što je revijalni festival postao takmičarski.

– Takmičarski festival je pravi festival. Revijalni festival se obično naziva filmskom smotrom. Važno je da Fest postane relevantan festival u regiji, a to je jedino moguće uvođenjem takmičarskih programa. Svestan sam da se sa tim dosta kasni. Jeste da su propuštene godine, ali sam siguran da vreme radi za nas. Da će već ovaj Fest pokazati svu svoju snagu i sve što su osnivači uložili u njega – kaže za Danas Jugoslav Pantelić.

U međunarodnoj takmičarskoj selekciji je 15 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije i Čilea. Priznanje Beogradski pobednik u više kategorija (a pobeda u glavnoj donosi i 10.000 evra) dodeliće žiri čija je predsednica Neda Arnerić, a članovi: glumica Debora Kara Unger iz Kanade, reditelj Liu Jie iz Kine, reditelj Đzuepe Pičioni iz Italije, direktorka fotografije Elen Kuras iz SAD, kao i srpski reditelji Maja Miloš i Srđan Dragojević.

– Tema odrastanja je nešto što karakteriuše većinu filmova u glavnom takmičarskom programu. Ne čudi zašto se autori najviše bave ovom temom, ali ova veza je puka slučajnost. Filmovi dolaze sa svih strana sveta, a dominiraju francuski i nemački filmovi. Preporučio bih publici da obavezno pogleda film „Predsednik“ Mohsena Makhmalbafa o diktatorskom režimu u izmišljenoj istočnoevropskoj zemlji, zatim turski film „Jagnje“ o običajima koje ne treba slepo slediti i koji imaju i neke loše strane, a ne samo dobre. Iz Italije stiže film „Neshvaćena“ o odrastanju u porodici selebritija, poznatih roditelja, sa Šarlot Gensbur, koja i sama zna kako to izgleda. Iz Grčke imamo ostvarenje „Ksenija“ o  turbulentnom odrastanju albanskog gej mladića, dok o problemima moderne porodice govori film „Divlji život“, gde Matju Kasovic ima izuzetnu ulogu. Ne treba propustiti ni ruski fim „Budala“ koji na oštar i tačan način govori o potencijalnim posledicama neodgovorne korumiprane vlasti. Za poštovaoce elektronske muzike tu je ostvarenje „Raj“ o nastanku grupe Daft Punk. U glavnoj takmičarskoj selekciji su i filmovi „Diši“ Melani Loran, „Takva su pravila“ Ognjena Svilačića u kome brijiraju Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica, „Beli bog“ Kornela Mundruca, poznatog srpskoj publici po svojim filmovima ali i pozorišnim predstavama. Pravi arapski vestern „Vuk“, čileanski „Ubiti čoveka“, kao i nemačko ostvarenje „Feniks“. Tu su i dva debitantska filma – „71“, koji je Janu Demanžu doneo nagradu kritike za najbolji britanski film, kao i nemački „Savet ptica“ Tima Kregera – ističe Pantelić.

Novina na ovogodišnjem Festu biće i takmičarska nacionalna selekcija gde će se 12 ostvarenja takmičiti za nagrade u kategorijama najbolji film u celini, glumac, glumica, režija, scenario, debitant. Najbolji film će uz statuetu Beogradski pobednik dobiti i 5.000 evra, a o dobitnicima će odlučivati žiri u sastavu: književnik Miljenko Jergović iz Hrvatske, reditelji Predrag Antonijević i Oleg Novković iz Srbije, producent Torsten Nojman iz Nemačke i glumica Anamaria Marinka iz Rumunije.

– Srpskom filmu je neophodan nacionalni festival. Mislim da postoje festivali u Srbiji, ali stanovišta sam da nijedan od njih ne zadovoljava kriterijume kojima bi mogao da pomogne srpskom filmu. Zato Fest uvodi ovaj program.  Filmovi koji će biti prikazani mogu da budu pravi presek kvaliteta domaće kinematografije – ističe umetnički direktor dodajući da će ove godine imati dosta premijera, poput filmova „Enklava“ Gorana Radovanovića, „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, „Petlja“ Milutina Petrovića, „Isceljenje“ Ivana Jovića…

Na komentare da ovaj Fest pokušava da vrati stari sjaj najvažnijem filmskom događaju na prostoru cele Srbije, a nekada i Jugoslavije, Pantelić dodaje da je danas situacija potpuno drugačija nego nekada.  

– Festival je u te prve dve i po dekade imao ogroman uticaj na bioskopsko tržište tadašnje Jugoslavije. Donosio je filmove sa obe strane gvozdene zavese. Danas je situacije potpuno drugačija. Nema nikakve politike, već slavljenje umetnosti i hvatanje u korak sa vremenom u kome živimo. Smisao takmičarskog festivala jeste u tome da privučemo veću pažnju domaće, regionalne i svetske javnosti i kritike, da na taj način učinimo dobro, kako filmu u međunarodnim okvirima, tako i samoj srpskoj kinematografiji – napominje on.

Prema njegovim rečima, ovogodišnji Fest imaće sve karakteristike  velikih festivala – od crvenog tepiha, preko tribina, svečanih ceremonija otvaranja i zatvaranja, direktnih prenosa na Radio-televiziji Srbije, nagradama, gostima…

– Aleksandar Sokurov jedan je od dobtnika nagrade Beogradski pobednik. On je miljenik filmske kritike i dela publike, a kruna njegovog uspeha je Zlatni lav u Veneciji pre dve godine za film „Faust“. Tim povodom biće organizovana i retrospektiva njegovih filmova u Kinoteci, koju smo sačinili  zajedno sa ruskim rediteljem, pa će publika u Srbiji imati prilike da vidi neke naslove koji su pravljeni za televiziju. U goste nam dolazi i američki glumac i Oskarovac Ričard Drajfus. Uručićemo mu specijalnu nagradu Beogradski pobednik i upriličiti retrospektivu u Kinoteci. Tu su i: David Oelhofen sa novim filmom „Daleko od ljudi“, Voš Vestmorlend, reditelj „I dalje Alis“ koji je doneo Oskara Džulijan Mur, Mohsena Makhmalbafa, Kornel Mundruca… ekipe filmova u takmičarskoj selekciji, ostvarenja iz regiona, kao i filma „Bataljon“, koji zatvara Fest – zaključuje Pantelić.

Da je FEST omiljena manifestacija naših sugrađana govori činjenica da je par dana pred početak Festivala prodato preko 52.000 karata, a projekcije filmova „Magija na mesečini“, „Ničije dete“, „Čovek ptica“ i „Teorija svega“ u Sava centru su skoro potpuno rasprodate. U Sava centru će se prikazivati, van konkurencije, festivalski pobednici, filmovi koji su nominovani za Oskara, ali i domaće premijere. Festivalske dvorane su i Dom omladine, Dom sindikata, Dvorana kulturnog centra Beograda, dve zgrade Kinoteke i bioskop Fontana.

Program „Granice“

 

Treći takmičarski program „Granice“ je posveta počecima Festa, sa kontroverznim, arthaus filmovima koji pomeraju granice u tematskom i stilskom smislu. Žiri u sastavu: Đorđe Kadijević, Nikola Popović i Miroljub Stojanović ocenjivaće 12 naslova iz tog programa i dodeliti plaketu za najbolji film, uz novčanu nagradu od 3.000 evra. Pored toga, biće dodeljena i tradicionalna nagrada „Nebojša Đukelić“, ovoga puta za najbolji regionalni film, a odlučivaće žiri kritike. Na Festu se obnavlja i industrijski deo, pod nazivom „Fest forvard“, čiji je kreator producentkinja Snežana Penev. Ovaj program će našim autorima omogućiti kontakt sa vorld sejls kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari