Komad Aleksandra Popovića „Bela kafa“ napisan je 1990. a radnja se odvija u smutnim vremenima od ’41. do šezdesetih godina prošlog veka i bez obzira na vremensku distancu, danas je jednako aktuelan. Kako je naglasila Molina Udovički Fotez, sve teme kojima se Popović bavio stoje i dan-danas.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Premijera ovog komada najavljena je za večeras u Narodnom pozorištu na Sceni „Raša Plaović“ u 20.30.

– Jedna od bitnih tema koja se u međuvremenu još više izoštrila jeste amoralnost likova, kao mentalitetska osobina. Dakle, ne nemoral, već amoralnost. Takođe, veoma je značajan i taj „elan vital“ koji oni imaju. Junaci komada su, uprkos svemu, opstali ne samo kao pojedinci, već i kao porodica – istakla je Udovički Fotez, dramaturškinja.

Reditelj Milan Nešković napomenuo je da se radi o tri najbolje drame napisane na srpskom jeziku, a da će u njegovoj režiji biti „lišena svakog sitnog realizma u igri“.

– Pravimo jednu maštovitu inscenaciju ove porodice koja je potpuno nenormalna, što znači da takva mora da bude i predstava – rekao je Nešković i objasnio da je teško odrediti žanr „Bele kafe“ .

Lik Momčila Jabučila poveren je Banetu Vidakoviću.

– Momčilo je prilagodljiv čovek koji je naučio kako se preživljava. On je od onih ljudi koje uvek pominjemo sa setom, jer su imali stav, kičmu. Momčila je život stvarno lomio. Svašta je preživeo u toku ovog komada, od smrti unuka do raspada porodice koja se, ipak, opet okupila. NJega možete igrati na razne načine – od žilavog solunaša, preko tragičara, do apsurdne ličnosti, pa čak i smešne s obzirom na tu njegovu zadrtost. Trudiću se da Momčila branim svim sredstvima. Što više bude ljudsko biće i čovek sa slabostima i manama, to će biti verniji i bliži i meni, a i sebi. Naravno, i publici, da ga ne bi shvatila kao neki plakat – kaže Vidaković.

Uz Vidakovića tu su Olga Odanović kao Majka Janja, Pavle Jerinić kao Deli Jova, Vanja Ejdus Crkva Ružica, Nenad Stojmenović kao Srđa Zlopogleđa i Nada Šargin kao Zora Šišarka. Za scenografiju zadužena je Vesna Popović, kostim Marina Vukasović Medenica, a kompozitorka je Anja Đorđević.

Radovan Knežević je zadužen za scenski govor, a Tatjana Popović za scenski pokret, Ivana Nenadović je izvršni producent, Biljana Grgur asistent kostimografa, Nemanja Konstantinović organizator, Saša Tanasković inspicijent i Danica Stevanović sufler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari