Premijernim prikazivanjem filmova „Biba Struja“ i „Lice revolucije“ u Sava centru u petak će biti otvoren peti Beldocs – međunarodni festival dokumentarnog filma. Na ovom festivalu, koji traje do 9. maja, biće prikazano 29 filmova iz celog sveta, u dva takmičarska, dva revijalna i jednom specijalnom programu.


Prvi film koji će biti prikazan beogradskoj publici je životna priča Slaviše Pajkića, poznatijeg kao „Biba Struja“, čiji je organizam otporan na visoki napon. Priču o njemu snimili su kao svoj debitantski film Dušan Šaponja i Dušan Čavić, inače poznatiji kao autori televizijskih serijala „Ciklotron“ i „Marka Žvaka“.

– Biba Struja je jedan od naših junaka detinjstva koji je u međuvremenu nestao. Želeli smo da kroz film istražimo šta je istina, a šta se krije iza fenomena zvanog Biba Struja – objasnio je Šaponja.

Prema rečima Čavića, sam proces od ideje do završetka snimanja filma trajao je tri i po godine. Autori ističu da se nisu bavili naučnim aspektom, već životom ovog junaka koji je u međuvremenu zaboravljen i marginalizovan. Miroljub Stojanović, ovogodišnji selektor Festivala, istakao je da je ovo kompletan dokumentarni film budući da se većina dokumentaraca može okarakterisati kao „radio drame“, dok ovaj film poseduje potpunu filmičnost uz odličnu montažu i zvuk.

Drugi film, koji će biti prikazan u petak uveče jeste „Lice revolucije“ autora Vladimira Milovanovića. To je priča o Branku Iliću, lideru Otpora, njegovom angažovanju tokom petooktobarskih promena i životu 10 godina kasnije. Filmska priča ima više slojeva pa se tako dotiče i revolucije iz 1968. godine kao i Arapskog proleća. Film obiluje autentičnim arhivskim snimcima.

Prema rečima autora, ovim filmom nisu želeli da podižu novu revoluciju, već da ispričaju jednu generacijsku priču. Kako kažu, sam proces stvaranja filma je izgledao kao borba u kojoj su se međusobno dopunjavali život i film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari