Već treća Nedelja finskog filma održaće se od 25. do 29. aprila u Dvorani kulturnog centra Beograda, zahvaljujući saradnji Ambasade Finske, Finskog filmskog instituta i KCB-a. Selektor je, kao i do sada, Nebojša Popović, na programu je devet dugometražnih igranih filmova iz prethodne dve godine po njegovom izboru, a gosti ove osobene filmske revije su Ana Puskala iz Finskog instituta i jedan od vodećih savremenih finskih reditelja Aku Louhimijes, čijim će filmom „Gola luka“ biti i otvorena ova manifestacija.

 Louhimijesov film, čija je ostvarenja ovdašnja publika imala prilike da vidi i prethodne dve godine, presek je duhovnog stanja savremenog finskog društva i praćen je muzikom Robija Vilijamsa. Još jedno njegovo delo je na programu ove godine – u pitanju je „Crna kugla“ o povratnici iz zatvora koja pokušava ponovo da se integriše u društvo.

Film „Na sever“ Mike Kaurismakija je priča o ocu i sinu koji to zapravo pokušavaju da postanu u zrelim godinama, dok je „Otvori mi se“ drama o osobi koja je promenila pol. „Iznad tamne vode“ je rediteljski debi finskog glumca Petera Frencena, a „Betonska noć“, crno-belo ostvarenje, možda najviše od svih filmova govori o pokušaju čoveka da bude svoj, što je i slogan ovogodišnjeg festivala. „Pomoćnik“ je film koji je bio finski kandidat za Oskara, a „Bilo jednom na severu“ je pravi finski vestern.

Finska je inače zemlja koja ima između pet i šest miliona stanovnika, a samo prošle godine u njoj su snimljena 32 igrana filma koje domaća publika rado gleda. Nedelja finskog filma je između ostalog način da se ovdašnja publika upozna i sa drugim filmskim rediteljima iz ove zemlje osim slavnog Akija Kaurismakija. Dokaz njihovog kvaliteta je i to da ih je sve više u Americi (jedan je i Sem Reimi). A da je i publika ovde zavolela finski film, govori podatak da je prošlogodišnju reviju posetilo hiljadu i po ljudi. Cena karte za projekcije na ovogodišnjoj Nedelji finskog filma je 250 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari