Na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskog dramskog pozorišta juče su se glumci i poštovaoci višedecenijskog rada Marije Crnobori, koja je preminula 21. oktobra, oprostili od ove čuvene jugoslovenske glumice.


– Igrala je velike uloge iz najznačajnijih dela, sa velikim rediteljima. Nakon što se povukla sa scene 1983. godine, stalno je dolazila u pozorište i pratila njegov rad – kazala je direktorka JDP Tamara Vučkovići i podsetila da je čuvena glumica bila članica ovog pozorišta od osnivanja, a svojim posvećenjem gradila profil ove kuće.

– Otišla je carica i čuvarica, čuvarkuća ovog pozorišta. Otišla je učeći nas kako se brani dostojanstvo ove profesije. Bez dostojanstva nema ličnosti, bez ličnosti nema izgrađenog glumca, a bez glumca nema glumačke umetnosti, rekao je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, glumac Vojislav Brajović.

O radu i životu Marije Crnobori i odlomke iz njenog dnevnika govorili su umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović, predsednik opštine Medulin Goran Bujić, dožupnica Istre Đuzepina Rajko, glumci Branka Veselinović, Branka Petrić Branko Cvejić, i reditelj Predrag Bajčetić.

Crnobori je igrala u prvoj predstavi JDP, 3. aprila 1947. kao Francka u Cankarevom „Kralju Betajnove“ i do kraja karijere ostala verna tom pozorištu u kojem je bila Sofoklova Antigona, Rasinova Fedra, Šekspirova Ledi Magbet i Regana u „Kralju Liru“, Geteova Ifigenija…

Plato sa imenom glumice

Brajović je istakao da je Marija Crnobori govorila da je pozorište mera kulture svakog društva i dodao da će u ime UDUS-a podržati ideju da se plato ispred JDP-a nazove po Mariji Crnobori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari