Reprezentativnu izložbu „Srbija 1914“ u Istorijskom Muzeju Srbije svečano će otvoriti ministar odbrane Bratislav Gašić. Otvaranje je zakazano u ponedeljak za 12 sati, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom ovog događaja u čijem je stvaranju učestvovao i Vojni muzej. Izložba je, kako se preporučuje, rađena kao „savremeni muzejski projekat“ s ciljem da posetiocima na edukativan i interaktivan 3D način približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije s početka 20. veka.

Takođe, biće predstavljeni događaji koji su prethodili Velikom ratu: Carinski rat, Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Sarajevski atentat, Julska kriza i Niška deklaracija, te srpski i vojni uspesi iz 1914. godine.

Načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Ivan Mijatović podsetio je da je veoma malo predmeta ostalo iz Prvog svetskog rata, ali da su uspeli da sakupe 128 eksponata koji govore o čojstvu i junaštvu naše vojske.

Centralni deo postavke čini, muzeološkim sredstvima izvršena, rekonstrukcija ratnih događanja u Srbiji 1914, pre svega bitki, najpre prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu na Ceru, a potom i vojnih uspeha na Drini i Kolubari.

Vuk Obradović iz Vojnog muzeja rekao je da se, pored predmeta koji su pripadali značajnim ličnostima, postavka sastoji i od kompletnog naoružanja koje je naša vojska koristila 1914. godine. Biće izložena i sva propratna oprema, kao što su opasači, ali i čarape koje su vojnici tada nosili.

Autori koncepcije izložbe „Srbija 1914“ su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viša kustoskinja Snežana Solunac (IMS), kao i Vuk Obradović iz Vojnog muzeja, a tokom njenog trajanja, do 15. januara, predviđen je sadržajan prateći program poput projekcija igranih i dokumentarnih filmova, tribina, predavanja i kreativnih radionica za decu i mlade različitih uzrasta za koje je rezervisan poseban deo galerije. Radionice će se odvijati u istim terminima kao i stručna vođenja kroz postavku (svake srede od 17 časova i subote od 13 časova) kako bi deca i roditelji mogli paralelno da se upoznaju sa izložbom na adekvatan način koji odgovara njihovom uzrastu.

Izložbu su materijalima iz svojih fondova pomogle mnogobrojne institucije kulture i pojedinci: Narodna biblioteka Srbije, Arhiv Srbije, Jugoslovenska kinoteka, „Filmske novosti“, Muzej istorije Jugoslavije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Vojni arhiv, Istorijski arhiv Šumadije, Narodni muzej – Kragujevac, Železnički muzej, Branimir Gajić, Zefirino Grasi, Dušan Napijalo, Milan Tiomotić i drugi. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture a detaljnije informacije o njemu nalaze se na internet adresi www.srbija1914.rs.

„Srbija 1914“ – mobilna platforma

Dušica Bojić, v.d. direktora Istorijskog muzeja Srbije, rekla je juče da je za potrebe izložbe napravljena specijalna aplikacija, mobilna platforma kreirana za operativne sisteme IOS i Android, pod nazivom „Srbija 1914“. Kako je objasnila, kroz nju će posetioci na zanimljiv način moći da uče o istoriji. Naime, aplikacija je tako urađena da kada se uključi i postavi iznad, na primer, obojenog crteža vojne uniforme, istog trenutka se na ekranu u 3D formi pojavljuje pravi vojnik koji udara u doboš i objavljuje rat. Ukoliko se aplikacija stavi iznad nacrta neke od značajnih građevina, ta građevina „oživi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari