Povodom 20 godina od smrti umetnika Radenka Miševića u Galeriji Haos večeras od 20 sati biće otvorena retrospektivna izložba njegovih crteža. Biće predstavljeno više od 200 Miševićevih radova različitih dimenzija i iz raznih faza budući da se crtežom bavio tokom celog opusa.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Umeo je da zabeleži impresiju, lepotu kakvog krajolika, pozu akta sa par svedenih linija, portrete ili sopstveni likovni doživljaj odabrane teme koja ga je zaokupljala“, kaže istoričarka umetnosti Borka Božović. Ona zapaža da se i u Miševićevim slikama primećuju njegove crtačke sklonosti kroz grafizam i linearnost, kao i da je crtež nosilac svih umetnikovih likovnih promišljanja. Takođe, dodaje, Miševićevo crtanje podseća je na komponovanje muzike, koja ga je, kako podseća, okruživala. Muzika je bila vokacija njegove supruge i ćerki, a uz nju se i prema sopstvenim rečima lakše upuštao u likovne pustolovine.

„Iscrtavao je u ritmovima strukture biljnog sveta kao da uklapa note za neku muzičku sonatu. Uglavnom su to bile intervencije majstora koji oseća i s pažnjom bira svaki predmet ili prostor koji oblikuje, bilo da je reč o enterijeru, gradskoj ulici ili primorskom pejsažu, cvetu ili krošnjama drveća. Linija sigurna, čista, znalački izvedena, lepo ritmovana kao da je izvučena po nalogu muzike čiju blizinu je uvek svesno ili podsvesno tražio“, objašnjava Borka Božović.

Izložbu će večeras svečano otvoriti kustoskinja Narodnog muzeja u Beogradu LJubica Buba Miljković, a muzički program će izvesti umetnikove ćerke Jelena Mišević Vilke – violina i Rada Pećanac – klavir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari