Zajednička izložba poslednjih sedam laureata Nagrade iz Fonda „Ivan Tabaković“ biće otvorena večeras od 19 sati u Galeriji srpske akademije nauka i umetnosti i trajaće, najverovatnije, do prvomajskih praznika, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u toj instituciji. Ovo je i jedini mogući način da se donekle oda priznanje i ispravi nepravda prema nagrađenim i zakinutim umetnicima koji u njoj učestvuju: Predragu Koraksiću Koraksu, Jeleni Trpković, Božidaru Babiću, Mariji Dragojlović, Vladanu Radovanoviću i Dušanu Petroviću.

–            Naime, svima njima, kao dobitnicima ovog prestižnog priznanja, počev od Koraksa, koji je Nagradu primio 1998, uskraćeno je ono što ona podrazumeva – samostalna izložba u Galeriji SANU i novčani iznos. Ratovi, inflacija, a pre svega donosioci političkih odluka, uslovili su da se i sama Nagrada SANU iz Fonda „Ivan Tabaković“, koji je, da ironija bude veća, zajedno s Nedeljkom Gvozdenovićem osnovao Galeriju ove famozne institucije, 2010. godine ugasi. Ovo nije i jedini apsurd u vezi s ovim priznanjem, ali prema onome što je rečeno juče, moglo bi se reći da postoji volja u Odeljenju za muzičke i likovne umetnosti da se, kad već nema sredstava za Fond, pronađe rešenje i ponovo uspostavi nagrada koja nosi ime ovog uglednog akademika, slikara, filozofa i velikana naše kulture.

            U svakom slučaju i ovo naknadno izlaganje donosi mnogo toga pozitivnog. Raznolikost medija, izrazito osobeni umetnički jezik svakog autora ili autorke ponaosob čine ovu izložbu drugačijom u odnosu na ovdašnje „predizajnirane“, rekao je između ostalog Nikola Šujica, jedan od autora izložbe u SANU. On je istakao da su izložena ostvarenja aktuelna, angažovana, provocirajuća i danas. Tome u prilog govore ponajviše radovi karikaturiste Danasa Predraga Koraksića Koraksa, kao i „Anđeo“ s petokrakom Mrđana Bajića, ukazao je Šujica.

            U kontekstu svega navedenog, paradoksalno je i koliko su reči Koraksa, koje izgovorio prilikom primanja Nagrade SANU iz Fonda „Ivan Tabaković“ 1998. za svoje političke karikature, danas aktuelne. Objasnivši, u tada miloševićevsko doba, da nerado govori van medija u kome inače poruči šta ima, Koraks je između ostalog kazao: „Kažu da su ljudi prvo počeli da crtaju a tek onda progovorili. Ja sam još uvek u prvoj fazi. Kako se naše društvo polako vraća u pećinsko doba, razumljivo je onda da je ovakav način saopštavanja poruka svima tako blizak. Ustvari, mi živimo u režimu koji je sam po sebi autentična karikatura. Oko vladara u njegovom okruženju sve vrvi od udvorica, podrepaša i pajaca koji su zaista prave karikature. Zakoni koji oni donose su takođe karikature. Ovde ću stati! Jer ako budem dalje nabrajao mogao bih stići i do ove ustanove… a to ne bi bilo lepo. Verujem da bi se i časni Ivan Tabaković da je doživeo ovo vreme bavio takođe karikaturom.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari