Bitef teatar će večeras premijerom predstave „Život stoji, život ide dalje“ autora Filipa Vujoševića, u režiji Jelene Bogavac, proslaviti svoj 26. rođendan. To će ujedno biti četvrta premijerno izvedena predstave Bitef teatra u aktuelnoj sezoni, čime, prema rečima upravnika Miloša Latinovića, Bitef ostvaruje svoju ideju repertoara sačinjenog od autorskih dela, kako pisaca, tako i reditelja. Do kraja 2015. na repertoaru ove pozorišne kuće zaživeće još tri nove predstave: „Peti parkić“ Borisa Liješević, „Ptice“ Edvarda Kluga i „Voks“ Sofije Perović.

– To je ono što verujemo da je okosnica Bitefa. FIlip se bavi pitanjima koja se javljaju svakodnevno ako iskreno volite ono čime se bavite. Problem glumaca bez posla kojim se ovaj komad bavi samo je jedan sloj. Na širem planu, to je nemogućnost da se umetnik realizuje u zlom vremenu… – kazao je Latinović na konferenciji za medije održanoj u hotelu „Prezident“ u Sremskim Karlovcima i dodao da u ovom pozorištu nastoje da upravo onima koji nemaju stalni angažman, a njih je više od 600 u regionu, daju mogućnost da se pojave na sceni.

– Junaci su glumci koji u pozorištu prave predstavu ni od čega, od tri stolice. Poslednji komad koji smo imali na temu položaja umetnika bio je pre dve decenije, „Turneja“ Gorana Markovića. Umesto rada, ovde se umetnici susreću sa uslovljenostima neokapitalističkog tržišta. Komad „Život stoji, život ide dalje“ priča je o gubitku voljene osobe, volje, posla, dostojanstva. Najpolitičkije u ovom tekstu, koji je bez pretencioznosti i s puno samoironije, jeste otvaranje pitanja sveopšte apolitičnosti. Pa i na šta smo sve spremni za dvesta evra, a i manje…, istakao je dramaturg Slobodan Obradović.

Glumačku ekipu čine Suzana Lukić, Miloš Timotijević, Aleksandar Đinđić i Slaven Došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari