Dani austrijskog filma, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma i Kulturnog centra Beograda, biće održani od večeras do 28. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom „Ljubav, smeh, strah“. Na programu je 11 dugometražnih filmova najnovije produkcije, a deo će biti repriziran i u Novom Sadu i Nišu.


Sva tri pojma koja obeležavaju treći festival biće izražena u većini selekcije, koju uglavnom čine najrazličitija žanrovska ostvarenja. Na programu su: alpski vestern „Mračna dolina“, horor komedija „Vampir na terapiji“, drame „Poslednji ples“, „Oktobar novembar“, čudna ljubavna priča „Luda ljubav“, komedija „Superego i ti“. Publika će moći da pogleda i filmove o azilantima iz dalekih zemalja „Makondo“ i „Pukotine u betonu“, dok o austrijskim građanima koji žive van domovine govori „Gde pripadam“.

Dva filma posvećena su umetnosti – „Širli – vizija realnosti“ o 13 slika Edvarda Hopera, koje u filmu predstavljaju misli i emocije jedne žene, a vezane za bitne godine američke istorije iz prošlog veka, dok je „Veliki muzej“ uzbudljivi dokumentarac koji će ispod priče o obnovi Istorijskog muzeja u Beču pokazuje mnogo toga manje poznatog iz svakodnevnog života ljudi koji rade u ovoj zgradi.

– Za razliku od Mihaela Hanekea i Ulriha Zajdla koji su kinematografije za sebe, autori čije ćemo filmove gledati na festivalu jesu dobar odraz i mera austrijske filmske stvarnosti – kaže selektor Nebojša Popović.

Karte su u prodaji po ceni od 250 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari