Reditelj Puriša Đorđević otvoriće večeras u Domu omladine jubilarni, 20. Festival autorskog filma, a tom prilikom autoru kultnih filmova „Jutro“, „San“ i „Podne“ biće dodeljena i nagrada za životno delo. Nakon svečanog otvaranja, glavni program festivala počeće domaćom premijerom filma venecijanskog pobednika Roja Andersona „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“.


– Puriša Đorđević je najstariji aktivni reditelj kod nas, ali i šire. Njemu pripada prva nagrada za životno delo koju dodeljuje FAF – istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Srdan Golubović, reditelj i predsednik Saveta festivala. On je dodao da će pored retrospektive najvažnijih filmova ovog velikog sineaste nastalih u periodu od 1953. do 1975. godine u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, u okviru FAF-a biti prikazan i novi Đorđevićev film „Čedo, oženi me“, čija je premijera zakazana za ponedeljak, 1. decembar, u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra.

U znak podrške Pokretu za okupaciju bioskopa i mladim umetnicima koji su ovih dana, nezadovoljni stanjem u kulturi i propadanjem bioskopa, okupirali bioskop Zvezda u Beogradu i prikazivali filmove, nekoliko ostvarenja iz programa festivala biće reprizirano u ovom prostoru. Program u bioskopu Nova Zvezda počeće sutra u 22 sata projekcijom filma „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“, a kako kaže Golubović, do sledeće srede biće prikazana ostvarenja iz selekcije Bende a part i glavnog programa.

– To je naša podrška tim mladim ljudima koji pokušavaju da kažu nešto o svetu u kome živimo. Oni su učinili ono što moja generacija nije imala hrabrosti da učini – istakao je Golubović.

Prema rečima Igora Stankovića, izvršnog producenta festivala, pored Doma omladine, DKC-a, Muzeja i Nove zgrade kinoteke i UK Parobrod, dodatni prostor u kome će se ove godine prikazivati filmovi FAF-a biće i art bioskop Museum u zgradi Kolarčeve zadužbine. U okviru 20. Festivala autorskog filma do 3. decembra biće prikazano više od 80 ostvarenja, od koji je u glavnom programu njih 21, a 12 filmova se takmiči za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari