Glumac Al Paćino (74), nekadašnja zvezda „Kuma“, morao je da se brani za vikend od konstatacije da ima „specijalni afinitet za role depresivinih ljudi“. I to zato što su za vikend prikazana dva filma na festivalu u Veneciji, u kojima ima upravo takve uloge.


Naime, u filmu Berija Levinsona „The Humbling“, baziranog na romanu Filipa Rota, on igra šekspirovskog glumca koji je izgubio sposobnost za „rad na sceni“. Kod reditelja Dejvida Gordona Grina, u filmu „Manglehorn“, on je teksaški bravar koji nikada nije preboleo ljubav svog života kada ga je ostavila, te se „zaključao“ protiv svakog normalnog ljudskog kontakta. S obzirom na takve antidruštvene likove, nije ni čudo što je bio zatrpan pitanjima da li koristi i „lično iskustvo“ kako bi igrao ljude koji pate od takve depresije.

„Ne vidim kako i sam ne budem ponekad depresivan. Stvari vas rastuže, ali vi želite da budete ponekad sretniji. Međutim, depresija je u svima nama i to je neizbežno“, kaže Paćino. Upitan da li su sada, generalno, filmovi depresivniji nego oni iz 1970-ih kada je glumio Majkla Korleonea, mafijaškog bosa, odgovorio je „Ne znam, ali mislim da je u ‘Kumu II’ Korleone bio depresivan“.

Inače, Paćino kaže da on nikada nije bio „holivudski glumac“ u tradicionalnom smislu, ali da to ne znači da je kritički nastrojen prema tome. „Holivud je ono što je oduvek bio. Nisam ekspert, ali moja asocijacija na njega nije neprijateljska, nego nejasna, i tako je i sada“. Napomenuo je da mu se sviđaju i neki visokobudžetni filmovi koji odatle stižu. „Upravo sam gledao ‘Čuvare galaksije’, Marvelov film, zapanjujući je“, izjavio je on.

Nove generacije su preuzele Holivud od imigranata iz Evrope koji su ga osnovali i sada drugačiji ljudi vode filmske studije. „Nije da li je bolje ili gore, samo je drugačije. I oni prave neke fantastične filmove“, zaključio je Paćino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari