Festival domaćih igranih serija FEDIS održaće se 7. i 8. oktobra u Kulturnom centru Čukarica. U petom izdanju ove poznate manifestacije biće dodeljene nagrade Zlatna antena u različitim kategorijama. Na listi učesnika nalazi se osam domaćih serija, kao i tri serije iz regiona. Direktor i idejni tvorac festivala Nenad Milenković zadovoljan je rezultatima koje festival već godinama postiže, ali ne i saradnjom značajnih institucija.

* Peta godina je postojanja festivala koji je prvi i jedini na prostorima bivše Jugoslavije. Koliku podršku imate od strane Ministarstva kulture i drugih institucija?

– Osim 2012. godine, kada nam je Ministarstvo kulture izašlo u susret sa određenim sredstvima – koja nisu bila velika, ali su nam mnogo značila kao potvrda da radimo pravu stvar – podrška je svih ostalih godina izostala. Do mene su dolazile neke informacije iz kuloara, zašto je to tako, a najneshvatljiviji je bio“argument“ da su članovi žirija u Ministarstvu kulture rekli da naše serije ne vrede ništa, te da festival TV serija ne treba ni da postoji. Od gradskog sekretarijata nikada ni pismo podrške nismo dobili, a pogledavši na listu manifestacija koju podržavaju ima svega: od festivala podvodnih filmova, preko srpskih horor filmova(!?), pa do filmova snimanih telefonskom kamericom, nekakvih običajnih i zavičajnih manifestacija…

* Podržavaju li emiteri vaš rad, budući da radite u njihovom interesu, to jest afirmišete i popularišete ostvarenja koja se emituju na njihovim televizijama?

– Kako ko. Ono što mi je neshvatljivo je da podrška godinama izostaje od strane Javnog servisa, sa čijom programskom politikom moj festival korespondira. I RTS i FEDIS su „na strani“ domaćih ostvarenja, zaštite rada srpske produkcije, svih onih koji žive od tih serija, u vreme kada je srpska produkcija veoma ugrožena uvozom raznoraznih ostvarenja sa raznih meridijana, sumnjivog kvaliteta i banalne tematike. Nadam se da će se stvari promeniti dolaskom novog generalnog direktora Dragana Bujoševića.

* Postoji li dobra volja produkcijskih kuća da sarađuje sa festivalom ili na izvesni način uslovljavaju svoje učešće?

– Ogromna većina producentskih kuća i njihovih čelnika razume i podržava misiju Festivala domaćih igranih serija. Jedne godine su mi listom poslali pismo podrške koje sam priložio Ministarstvu kulture za aplikaciju. Međutim, dva puta do sada mi se desilo da mi vlasnici pojedinih producentskih kuća traže unapred nagrade. Potpuno sam svestan da bi jedan takav korak potpuno urušio kredibilitet manifestacije i bez razmišljanja sam odbio njihovo učešće. Ne želim da kažem o kome je reč, ali pogledajte koga nema na FEDIS-u i sve će vam biti jasno.

* Sjajan odnos sa zemljama regiona je zaštitni znak FEDIS-a. Koliko je teško dobiti podršku iz susedstva?

– Nekada mi se čini da me više razumeju i podržavaju u regionu nego li neki u Srbiji. Bez ikakvih uslovljavanja, već četiri godine zaredom za učešće se prijavljuju producentske kuće iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pretpostavljam da razlog leži u činjenici da je glasanje za najpopularniju TV seriju transparentno i čisto kao suza. Ove godine se glasa na portalu Monda. Postoji ideja o organizovanju regionalnog festivala TV serija u Sarajevu ili Zagrebu, videćemo šta će se desiti po tom pitanju.

* U kojoj meri se ovogodišnji festival razlikuje od prethodnih?

– Trudimo se da se svaki naredni festival razlikuje od prethodnih. Ove godine imamo nekoliko ekskluziva. Prva je pretpremijerno prikazivanje epizode serije „Lud, zbunjen, normalan“, druga je veliki povratak na scenu pevačice Eleonore Baružije na koncertu songova iz TV serija, treći je dolazak glumačke legende Mikija Manojlovića koji je dobio nagradu za sveukupan doprinos TV produkciji i četvrti – dolazak direktno iz Sarajeva glumac Muamera Kasumovića, popularnog Damira Fazlinovića iz serije „Lud, zbunjen, normalan“.

Podići festival na viši nivo

– Već četiri godine imam podršku Opštine Čukarica, koja je pokrovitelj manifestacije i koja je FEDIS uvrstila u stalne manifestacije svoje opštine. Ove godine koncert podržava i SOKOJ. Imam podršku i ogromne većine producentskih kuća, kao i uglednih kulturnih poslenika koji razumeju značaj ovakve jedinstvene manifestacije. A šta pa mi to imamo jedini u regionu i šire? Zato smatram da FEDIS treba podići na viši nivo, a to je i stalna primedba uglednih učesnika festivala, od LJubiše Samardžića, preko Siniše Pavića, pa do Dragana Bjelogrlića, kao i mnogih vlasnika producentskih kuća, koji se pitaju zašto iza manifestacije ne stanu institucije koje sam već spomenuo – ističe Nenad Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari