Narodana biblioteka Srbije (NBS) dobila je od Ministarstva kulture i informisanja 150 miliona dinara više nego prethodne godine i ubuduće će biti zadužena za organizaciju nastupa Srbije na međunarodnim sajmovima knjiga, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u ovoj instituciji.

Iako nije kraj kalendarske godine, kada će NBS, kao i ostale institucije, napraviti rezime urađenog u 2014, čelni ljudi ove kuće odlučili su da skrenu pažnju na sve ono dinamično, aktivno i pozitivno što je realizovano u proteklih 10 meseci. I to, kako je rekla Svetlana Jančić, upravnica NBS, zahvaljujući finansijskoj pomoći države i kolektivu od 248 zaposlenih. Narodna biblioteka takođe je u plusu, dodala je ona, „jer ostvaruje pozitivan rezultat u sopstvenim prihodima u poslednjih godinu dana“, pojasnio je Dragan Glišić, njen zamenik za Danas. „Za ovu godinu opredeljeno je 488 miliona dinara, što je za oko 150 miliona dinara više nego prethodne godine, međutim, ta sredstva nisu opredeljena samo za biblioteke, već je oko 18 i po miliona namenjeno za predstavljanje Srbije na međunarodnim sajmovima knjiga“. Upravnica NBS Svetlana Jančić istakla je da organizacija nastupa na sajmovima predstavlja „ozbiljan i odgovoran zadatak kao i nesumnjivo, poseban doprinos afirmaciji Nacionalne biblioteke u oblasti našeg savremenog književnog, umetničkog i naučnog stvaralaštva na međunarodnom planu“. Ona je podsetila na dosad uspešno realizovane sajmove knjiga u Lajpcigu, Skoplju, Sarajevu, gde je NBS dobila priznanje za najbolji nastup, Solunu, Moskvi, Šijanu i Frankfurtu, a u pripremi su i sajmovi u Zagrebu i Sofiji. Prema njenim rečima, Biblioteka se može pohvaliti između ostalog što je razvijajući i unapređujući korisnički pristup postala jedan od ključnih segmenata znanja. U 2014. učlanjeno je 11.000 korisnika, dnevno Biblioteku poseti 700, njene elektronske resurse više od 14.000 virtuelnih korisnika. Biblioteka je značajno obogatila svoje fondove, radila na infrastrukturi, pa su tako realizovana tri kapitalna projekta i to: rekonstrukcija Trezora i fototeke, rekonstrukcija kotlovskog postrojenja je u završnoj fazi, ugradnja pokretnih arhivskih kompakt polica, a završen je i Projekat rekonstrukcije Depoa.

Izdvajamo

Iz izdavačke produkcije Biblioteke Svetlana Jančić izdvojila je: Glasnik Narodne Biblioteke Srbije, 2012/2013, „Pravo u oblasti knjige“ dr Dragana Baraća, „Balkansko poluostrvo“ Jovana Cvijića, „Austro-German Words in Serbian“ Helmuta Satzingera i dr Danijele Stefanović.

Gost iz Vatikanske biblioteke

Upravnica NBS posebno je naglasila da je Biblioteka intenzivirala saradnju s institucijama kulture u zemlji i svetu i u tom smislu izdvojila posetu prvog bibliotekara i arhivara Vatikanske biblioteke nadbiskupa Žan Luj Brigesa. „To se desilo prvi put u istoriji Narodne biblioteke Srbije i tom prilikom potpisan je protokol o saradnji između dve institucije, u domenu katalogizacije, digitalizacije i konzervacije građe.“ Takođe, potpisani su protokoli o saradnji sa nacionalnim bibliotekama Ruske Federacije i Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari