Udruženje „Mirko Kovač“ u saradnji sa izdavačkom kućom Fraktura iz Zaprešića i Pučkim otvorenim učilištem ponovo organizuje manifestaciju Dani Mirka Kovača, a koja će se u spomen na ovog velikog pisca i humanistu održati u Rovinju od 1. do 4. oktobra. Manifestacijom će biti obeležena druga godišnjica smrti ovog crnogorsko-hrvatsko-srpskog pisca, a program i prve dobitnike nagrade „Mirko Kovač“ saopštili su nedavno na konferenciji za novinare predsednica Udruženja Slobodana Matić Kovač, direktor Frakture koja je objavila Kovačeva dela Seid Serdarević, kao i direktorica POU Dubravka Svetličić. Kao i prošle godine, ova kulturna manifestacija će okupiti vodeće intelektualce u regionu kako bi raspravljali o savremenim temama, pre svega o odnosu politike i književnosti, a raspravljaće se na različite teme na četiri okrugla stola.


Svečano otvaranje Dana Mirka Kovača zakazano je za večeras u 19 sati u Multimedijalnom centru u Rovinju, nastupom Borisa Dežulovića i Predraga Lucića „Melodije rulje i elite“. Najavljen je dolazak i neformalni susret ministara kulture Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Nagrada „Mirko Kovač“ dodeljuje se od ove godine i to u četiri kategorije: za najbolji roman, knjigu eseja, najbolju knjigu mladog autora i najbolji scenario po kome je snimljen filmu. Ovogodišnji dobitnici su Oto Horvat za roman „Sabo je stao“ u izdanju Agore, Svetlana Slapšak za knjigu antropoloških ogleda o hrani „Leteći pilav“, koju je objavio XX vek, Dragan Markovina za najbolju knjigu mladog autora „Između crvenog i crnog“ u izdanju zagrebačke Plejade, kao i Vuk Ršumović za film „Ničije dete“ producenta Art&Popcorn (Srbija) i koproducenata BaBoon (Srbija) i Kinorama (Hrvatska). Njima će nagrade – dvojezična plaketa i novčani iznos od 5.000 evra koje je obezbedio darodavac koji je želeo da ostane anoniman – svečano biti uručene u gradskom pozorištu „Antonio Gandusio“ u subotu uveče. Tom prilikom, na samom zatvaranju manifestacije, Miki Manojlović će izvesti monodramu po motivima eseja iz knjige Mirka Kovača „Evropska trulež“ u dramaturgiji Filipa Davida i u režiji Radmile Vojvodić.

Okrugli stolovi koji su organizovani u sledeća dva dana nose naslove poznatih eseja Mirka Kovača. Već sutra će na temu „Vječita robija – književnost i politika od Hamsuna do Houellebecqa“ govoriti Aleš Debeljak, Enver Kazaz, Branko Kukić, Tomislav Brlek, Predrag Lucić i moderator razgovora Seid Serdarević. Nakon tog okruglog stola Milan Rakovac, Boris Dežulović, Gordana Nonin, Božidar Koprivica, Svetlana Slapšak, Nedžad Ibrahimović i moderator Vlaho Bogišić govoriće na temu „Elita gora od rulje – današnje elite i njihov odnos prema kulturi“. Na temu „Grob u tuđini – Egzil kao sudbina i prokletstvo“ sutra će govoriti Oto Horvat, Dragan Markovina, Novica Milić, Igor Štiks, Nenad Popović, Gavrilo Grahovac i Mića Vujičić kao moderator.

Za sutra uveče je zakazana projekcija nagrađenog filma „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, a nakon projekcije Bruno Kragić razgovaraće sa autorom.

I za subotu je organizovan još jedan okrugli sto „Ugašeno svjetlo u europskoj krčmi – Nacionalizmi danas kao književna činjenica“ na kojem će učestvovati Miljenko Jergović, Filip David, Laslo Vegel, Borka Pavićević, Katarina Luketić i moderator Srđan V. Tešin.

„Okruglim stolovima dajemo naslove Kovačevih eseja jer tako njegovo delo živi i dalje u punom smislu, jer teme o kojima je on pisao, nažalost, stalno iznova probijaju, te su bitne da se o njima govori i da se propituju“, istakao je najavljujući program Seid Serdarević, umetnički direktor manifestacije.

Ovogodišnje Dane Mirka Kovača finansijski su pomogli grad Rovinj, Istarska županija, ministarstva kulture Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a kako navode organizatori, „pomalo i Srbije“.

Regionalna nagrada, sva u Kovačevom duhu

Kako bi se što više onemogućilo uticanje sa strane, tek za pet godina će biti objavljeno koje su knjige bile među predloženima za nagrade, a one su ih ipak mimoišle. „Upravni odbor Nagrade i sami utemeljivači ove Kovačeve baštine zamolili su žiri – premda se tako nešto ne može diktirati – da se, kada je reč o Kovačevoj nagradi, ne ide u preglasavanje. Da se ne ide u poznato zbrajanje bodova, sedne i napiše rezultat, nego da se – ako je ikako moguće – članovi žirija pokušaju usuglasiti oko dobitnika“, kazao je o radu žirija njegov predsednik Vlaho Bogišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari