Protokol o saradnji između Arhiva Srbije i Generalne direkcije državnih arhiva Turske potpisali su juče direktori Miroslav Perišić i Ugur Unal. Nakon potpisivanja protokola predstavljen je dvotomni zbornik dokumenata „Diplomatsko predstavništvo Srbije u Carigradu od 1830. do 1868“.

Prema rečima direktora Arhiva Srbije Miroslava Perišića, ovo je veliki dan za ovu kuću, jedan od onih dana koji ulazi u najuži krug događaja od istorijskog značaja za našu nauku i kulturu. „Generacije istoričara i istraživača u Srbiji i Turskoj su govorili o značaju istraživanja istorijskih arhiva u Srbiji i Turskoj. Drago mi je što je ovoj generaciji povereno da započne projekat od strateškog značaja. Turski istraživači će moći da istražuju u Srbiji, a srpski u Turskoj. To je svakako novo poglavlje u istoriji naših institucija. Vrlo brzo ćemo imati konkretne rezultate. Sa delegacijom ćemo dogovoriti planove rada, a naredne godine ćemo izvestiti javnost o tome kako se odvija saradnja“, izjavio je Perišić.

 

Direktor Generalne direkcije državnih arhiva Turske Ugur Unal istakao je da je Arhiv, u stvari, pamćenje naroda, riznica kulture, koja je vrlo važna za budućnost. „Mi smo kao država Turska svesni toga i svesni smo da Osmanski arhiv u Istanbulu nije samo arhiv Turske, već pripada svim narodima koji su pripadali Osmanskom carstvu. U prošlosti smo se možda sukobljavali i ratovali, ali kao kulturne institucije važno je da istaknemo kulturni identitet arhiva. Ukoliko bi se pisala istorija Srbije, a da se ne koriste turski arhivi, ta istorija bi bila manjkava. Isto važi i za tursku istoriju. Mislim da će ovaj protokol da otvori velika vrata za sve naše istraživače“, rekao je Ugur Unal poklanjajući direktoru Perišiću  dokument o priznanju Kraljevine Srbije kao znak buduće saradnje.



Ambasador Turske Mehmed Kemal Bozaj naglasio je da su Srbija i Turska dve prijateljske države. „Naši ekonomski i politički odnosi svakog dana su sve bolji i razvijeniji, što ide civilizaciji u korist, a to će vreme tek pokazati. Ovaj protokol će otvoriti istoriju arhiva oba naroda i zato je današnji događaj veoma važan, važniji od politike i ekonomije. Tamo nas čeka velika istorija u kojoj mi moramo da nađemo sebe. Tu ćemo zajednički da nađemo našu budućnost i da pričamo o novim generacijama bez predrasuda“, kazao je Mehmed Kemal Bozaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari