Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 5. aprila održaće se premijera Šekspirove drame „Romeo i Julija“, nastala u koprodukciji Kulturnog centra „Radionica integracije“ iz Beograda i Ćedra multimedie iz Prištine. Reditelj je Predrag Miki Manojlović, glavne uloge tumače Milica Janeski i Aljban Ukaj. Posle četiri izvođenja u Beogradu „Romeo i Julija“ trebalo bi da budu izvedeni 15. maja i pred publikom u Prištini, gde se takođe planiraju četiri predstave.

„Romeo i Julija“ su najbolji pretekst za istraživanje ljubavi, mržnje i komunikacije. To je velika i univerzalna tema. Igramo je dvojezično, ali ne formalno i ne bez razloga, jer je to naša refleksija na ovu veliku Šekspirovu dramu i ima eho danas i ovde – izjavio je Predrag Manojlović juče na konferenciji za novinare u NP.

On je podsetio da je ovaj projekat započet 23. novembra 2013. i objasnio da najveći deo vremena „potrošen“ u Prištini u potrazi za ozbiljnim tomom koji će raditi na „Romeu i Juliji“. Prema njegovim rečima, realizaciju su finansijski pomogli: EU, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije, Fond za otvoreno društvo u Beogradu i Prištini. Manojlović se nada da će ova predstava „nadići Beograda i Prištinu“ i da će gostovati po celom Kosovu, državama u okruženju i širom Evrope.

– Ovo nije politički, nego umetnički izraz. Kosovska i srpska elita su veoma udaljene. Voleo bih da pogledaju predstavu i izvuku zaključke – rekao je Manojlović, odgovarajući na pitanje novinara o političkoj poruci predstave.

Za Dejana Savića, v.d. upravnika NP, predstojeće gostovanje „Romea i Julije“ je višestruko zadovoljstvo: najpre zato što na sceni nacionalnog teatra trenutno nema mnogo Šekspira, mada mu je tu mesto, kao i zbog režije Predraga Manojlovića, koji je u NP izgradio veliki deo svoje glumačke karijere, ali i zbog činjenice da u predstavi igra i Anita Mančić, koju ova kuća dugo želi u svom ansamblu i kojoj će u nedelju u NP biti uručena nagrada „Žanka Stokić“.

Ana Vučetić, pomoćnica ministra kulture za savremeno stvaralaštvo, poručila je da ovo ministarstvo „podržava sve oblike tolerancije“, a da je ovde reč o „vrhunskim umetnicima i umetnosti“.

U „Romeu i Juliji“ pored Milice Janeski i Aljbana Ukaja igraju: Mensur Safciu, Nikola Rakočević, Armend Ismajlji, Nebojša Glogovac , Goran Jevtić, Armend Baloku, Faris Beriša, Uliks Fehmiju, Edona Rešitaj, Nataša Tapušković, Jovana Gavrilović, Anita Mančić, Arta Selimi. Dramaturgiju potpisuje Olga Dimitrijević, scenografiju Branko Hojnik, kostimografiju Zora Mojsilović Popović, a koreografiju Sonja Vukićević. Miziku je uradio Vladimir Pejković.



 

Beogradske reprize

Posle premijere 5. aprila, „Romeo i Julija“ će u Beogradu biti izvedeni 8. aprila dva puta i jednom 9. aprila.



 

Za ljubitelje pozorišta

– Nadam se da će predstava imati svoj život i da će imati kontinuitet. Drugačije je kad se radi u saradnji Beograd-Zagreb-Sarajevo. Ovde je ipak, reč o potpuno dva različita jezika, vakuum traje dugo vremena, iako je bilo pokušaja saradnje – rekao je Aljban Ukaj, koji očekuje da će srpsko-albansku verziju „Romea i Juliju“ u Prištini prihvatiti ljubitelji pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari