– Najstariji filmski festival na svetu, popularna Venecija, i tokom 72. izdanja, koje je zakazano za period od 2. do 12. septembra, okupiće nove i etablirane reditelje. Takmičarske selekcije obeležiće veliko prisustvo američkih ostvarenja, mnoštvo italijanskih autora i brojne glasovi iz celog sveta.

U glavnom takmičarskom programu naći će se nova drama Lori Anderson, umetnice i udovice Lu Rida, „Heart of a Dog“, „Beasts of No Nation“ sa Idris Elbom u glavnoj ulozi o deci-vojnicima u Africi, kao i animirani film za odrasle „Anomalisa“ o krizi srednji godina. U selekciji je i drama „The Danish Girl“ oskarovca Toma Hupera („Kraljev govor“) u kojoj nova zvezda Edi Redmejn igra umetnicu Lili Elbi, jednu od prvih osoba koja se podvrgla operaciji promene pola. U trci za Zlatnog lava naći će se i ostvarenja u kojima igraju holivudski glumci: Kristin Stjuart, Gaj Pirs, Tilda Svinton, Rejf Fajns, Dakota Džonson…

Festival će zatvoriti velika produkcija „Mr. Six“ koja govori o vrednostima nove i stare Kine, a kao što je već najavljeno, Veneciju otvara epska priča „Everest“, snimljen u čuvenom rimskom studiju Činečita. U ovom filmu zasnovanom na istinitom događaju o alpinistima zarobljenim na najvišoj planini na svetu nakon snežne oluje, glavne uloge igraju Džoš Brolin, Dejk Džilenhol, Kira Najtli, Robin Rajt.

Van konkurencije biće prikazan i „Black Mass“ sa Džoni Depom kao zloglasnim kriminalcem koji postaje mafijaški doušnik i „Spotlight“ sa Majklom Kitonom, Rejčel Mekadams i Markom Rafaloom, o skandalu koji se dogodio pre nekoliko godina kada je otkriveno da je katolička crkva zataškavala slučajeve  zlostavljanja dece. Među zanimljivim naslovima su i dokumentarci „Janis“ o rok legendi Dženis Džoplin i „De Palma“ o čuvenom reditelju, kao i kratki film Martina Skorsezea „The Audition“, u kome igraju rediteljevi omiljeni glumci – Robert de Niro i Leonardo Dikaprio.

Selekcija Horizonti okupiće filmove iz Izraela, Meksika, Brazila, Francuske, Grčke, Danske, Irana, Indonezije…

eđunarodnim žirijem predsedavaće Alfonso Kuaron, a Zlatni lav za životno delo biće uručen francuskom reditelju Bernaru Tavernijeu.

https://www.youtube.com/embed/5ZQVpPiOji0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari