Britanski glumci Majkl Kejn i Šarlot Rempling osvojivši po dva priznanja obeležili su 28. dodelu nagrada Evropske filmske akademije, koja je u subotu uveče održana u Berlinu. I slavna glumica i popularni ser osvojili su počasne nagrade (Rempling nagradu za životno delo, a Kejn priznanje Upravnog odbora i predsednika Akademije), kao i priznanja u kategorijama najbolja ženska, odnosno muška uloga. Rempling je nagrađena za ulogu u filmu „45 godina“, dok je Kejn je poneo priznanje za lik kompozitora u penziji u filmu „Mladost“ Paola Sorentina.

„Ovo je iznenađenje. Nikada u životu nisam osvojio nagradu u Evropi a ove večeri sam dobio dve. Ovo je neverovatno“, kazao je dvostruki oskarovac i dobitnik tri Zlatna globusa.

„Mladost“ je proglašena i za najbolji evropski film, a Sorentino za najboljeg reditelja. On je istakao da je ovo film o percepciji slobode, koja je u ovim trenucima neophodna svima.

Dokumentarac o tragično preminuloj Ejmi Vajnhaus je nagrađen za najbolji dokumentarni film, dok je „Song of the Sea“ najbolje animirano ostvarenje.

„Cilj je bio da ljudima pokažemo ko je Ejmi zaista bila. Mnogo ljudi je nije shvatalo i nije je poznavalo izvan njene muzike. Sada je mnogi vole, ali ona nažalost nije tu da to i vidi“, objasnio je reditelj filma „Ejmi“ Asif Kapadija.

„Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ švedskog autora Roja Andersona proglašen je za najbolju evropsku komediju, a grčki film „Jastog“ ima najbolji scenario, kao i najbolji kostim.

Priznanje koje dodeljuju filmski kritičari za otkriće godine pripalo je turskom ostvarenju „Mustang“.

Počasno priznanje za evropski doprinos svetskoj kinematografiji dodeljeno je dvostrukom oskarovcu Kristofu Volcu. Evropske filmske nagrade ustanovljene su kao alternativa nagradama Američke filmske akademije. Ipak, iako je cilj da se ukaže na neka, ne toliko popularna imena izvan granica Evrope, poslednjih godina dobitnici evropskog Oskara su često bili nagrađeni i u SAD-u. Pa tako, iako nisu među nominovanima za priznanje Zlatni globus, Šarlota Rempling i Majkl Kejn imaju velike šanse u trci za holivudskog Oskara.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari