Dvanaesto izdanje Beogradskog festivala igre zvanično je najavljeno juče u Narodnoj skupštini Srbije. Najnovija ostvarenja svetske plesne scene biće prikazana od 23. marta do 9. aprila u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Vršcu.

Festival je juče najavila predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković.

– Slobodno možemo da kažemo da BDF sada prevazilazi karakter regionalnog i postaje evropski praznik igre. U prilog tome govori i činjenica da će tokom ovih festivalskih dana u nekoliko gradova Srbije nastupati neke od najprestižnijih plesnih trupa – kazala je Maja Gojković.

Na konferenciji je govorio i ambasador Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, koji je istakao da tim BDF stavlja Srbiju u centar pažnje čitave Evrope.

– Tim Aje Jung je mali i efektivan tim koji je postao institucija u Srbiji, ali i u regionu i Evropi… Iako ja, za razliku od predsednice Gojković, nisam bivši baletski igrač, mogu da kažem da mi je čast da igram u ovakvom timu, sa ovakvim igračima – kazao je Davenport. Ovo je treća godina zaredom da EU podržava Beogradski festival igre.

Direktorka festivala Aja Jung kazala je da će na programu predstojeće manifestacije biti 20 predstava iz jedanaest zemalja, odnosno više od 350 vrhunskih autora i umetnika koji će gostovati u Beogradu.

– Ovogodišnji BDF otvoriće londonski Teatar Sadlers Vels predstavom „Milonga“, dok će se narednih dana u okviru atraktivnog programa publici predstaviti: Kompanija Inbal Pinto, Kompanija 7273, Balet Trokadero od Monte Karla, Balet Visbadeni i brojni drugi. Iza nas je sada već ozbiljan staž, možemo reći da je to vreme pune zrelosti jednog umetničkog projekta. Ovo je veliki korak za jednu umetnost koja je dugo i stidljivo čekala svoje vreme. Sada nema nazad i kada bismo hteli. Moramo da radimo na tome da bar dve godine unapred imamo isplaniran program, a da trupe obezbeđujemo i najavljujemo bar pet meseci pre same manifestacije. Ovogodišnji festival se zgodno spakovao u naziv „Uhvati svetlost“ jer svetlost i nije svetlost ako ne znate koliko je dug i težak mrak – najavila je Aja Jung i istakla da je svojim renomeom BDF postao epicentar evropske plesne scene. Takođe, Jung je najavila i jednu od najznačajnijih balerina našeg vremena, legendarnu Karlu Fraći, koja će otvoriti 12. Beogradski festival igre 25. marta u Sava centru. Biće to prvi dolazak ove primabalerine, čije ime i kompletan umetnički opus predstavljaju deo svetske istorije baleta, u Beograd i region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari