U okviru rusko-austrijske kulturne sezone Muzej istorije umetnosti u Beču posvetio je obimnu izložbu najznačajnijem i najuticajnijem ruskom juveliru iz vremena oko 1900. godine – Petru Karlu Faberžeu (1846-1920). Uz naziv Faberže povezuju se neobične ukrasne kreacije, virtuozno napravljene umetnine od plemenitih materijala sa visokim stvaralačkim i tehničkim umećem. To posebno važi za ona dela koja je Petar Karl Faberže stvarao od 1885. godine za poslednjeg ruskog cara.


Pod vođstvom Faberžea njegovo preduzeće je izraslo u jedno od većih firmi tog vremena. Zapošljavao je povremeno više od 500 zlatara, kamenorezaca i juvelira iz različitih zemalja. Osim ruskom carskom dvoru Faberžeova firma je svoje radove isporučivala i evropskim kraljevskim dvorovima.

Na izložbi je predstavljeno više od 160 odabranih Faberže-ukrasa iz muzeja Moskovskog Kremlja i Mineraloškog muzeja Fersman u Moskvi. U središtu pažnje su četiri carska uskršnja jaja koja su napravljena kao porodični uskršnji pokloni carske porodice u kojima se često nalazio čitav svet u malom. Izložba traje do 18. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari