U Drvengradu, u Mokroj Gori, počeo je 8. međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, čiji je osnivač Emir Kusturica, a koji će mladim autorima omogućiti da se susretnu sa filmskim velikanima, poput Andreja Končalovskog, njegovog brata Nikite Mihalkova, Alfonsa Kuarona… Na Kustendorf su stigli Tjeri Fremo, direktor Kanskog festivala, Amanda Nevil, direktorka Britanskog filmskog instituta, Adilkan Jeržanov, perspektivni scenarista i režiser, Klodi Osar, francuska producentkinja…


Početak festivala označen je metaforičnim performansom na otvorenom, koji je režirao Kusturica, tokom koga je vuk po imenu Žorž, kao simbol slobode, zaustavio crni voz što je, kako je reditelj objasnio, simbolično podsećanje na 70 godina pobede nad fašizmom. Usledili su slavlje, pesma i bogat vatromet.

Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja, otvorio je festival, tako što je sa sobom doneo i na bini raširio crveni tepih i time, kako je šaljivo rekao, prekinuo tradiciju odsustva tog simbola glamura na Kustendorfu.

Velikanu svetske kinematografije Andreju Končalovskom, koji je u Drvengradu boravio samo jedan dan, priređen je omaž i prikazan njegov film „Bele noći poštara Alekseja Trjapicina“, a Emir Kusturica mu je uručio Nagradu za buduće filmove, koju je on šaljivo odbio, objasnivši da želi da dođe i drugi put.

Tokom otvaranja izložbe plakata njegovih filmova, koja je priređena u saradnji sa Filmskim muzejom iz Lođa, Končalovski je svedočio da je „filmski plakat u Rusiji, sedamdesetih godina, bio jedini način da se ljudi slobodno izraze“, a potom dodao:

– Ovi plakati su sublimacija slobode. U komunizmu je to bio jedini način da se slobodno izražavaš.

Podsetivši da je film „rođen na početku prošlog veka i da je bio najveća i najznačajnija izmišljotina, jer je stvarao sliku ljudskih života o kojoj su sanjali filozofi, poete i književnici“, Kusturica je ocenio da je u to vreme film dosegao svoj zenit, a potom se promenio.

– Film je danas jedna vrsta neidentifikovane zabave. Ne izražava ništa i nikome se ne obraća. Ovi koji se osećaju kao niko, u stvari uživaju u tome što su filmovi ni o čemu. Ovo mesto je jedno od onih koje želi da podseti na to da je film bio najveća i najznačajnija izmišljotina 20. veka i kako ga je Holivud u zlatnom dobu nazivao – bio je veći od života, a jedan od njih koji ga je takvim učinio je Končalovski – istakao je Kusturica, poručivši da „Bela kuća, kao centralni komitet političke korektnosti, kontroliše holivudsku produkciju“.

Na festivalu, koji će trajati do 26. januara, biće prikazano 17 takmičarskih filmova mladih autora iz sveta, a najboljima će pripasti nagrade – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Osim takmičarskog dela, biće prikazana i ostvarenja u okviru programa – Savremene tendencije, Retrospektiva velikana i Novi autori. U muzičkom delu festivala, nakon otvaranja, nastupio je Adam Sting sa novosadskim Big bendom, sinoć je gostovala bluzerka Ana Popović, a večeras će nastupiti Alena Bajeva iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari