Nakon Arona Kjeze, mladog italijanskog klarinetiste, i pijanistkinje Marije Šarčević, koji su otvorili drugi ArtLink festival mladih talenata u Skupštini grada, večeras na istom mestu nastupaju flautiskinja Mariana Buslekner i pijanistkinja Alisa Bešević Buslekner.


Na večerašnjem programu su Mocartova Sonata u F-duru KV 13, Karmen fantazija Fransoa Borne, Balada Franka Martina i Koncert 2. i 3. stav Žaka Ibera.

Mariana je rođena u Lincu 1999, a već sa tri godine započela je svoje muzičko obrazovanje. Dobitnik je nagrade na „Prima la musica“ takmičenju 2005. i 2006. na kojem je, između ostalog, izvodila i svoje kompozicije. Sa 16 godina ona već ima bogatu muzičku karijeru, brojne nagrade na prestižnim međunarodnim takmičenjima, kao i nastupe u najpoznatijim koncertnim dvoranama.

– Radujem se novoj prilici da sviram u Beogradu i u Skupštini grada. ArtLink je jedinstveni festival koji okuplja mlade talente pružajući im priliku da razvijaju i obogaćuju svoju karijeru. Divan je osećaj nastupati na festivalu posvećenom mladim talentima i susretati se sa kolegama – kazala je Mariana Buslekner za Danas.

Njena majka Alisa dodaje da je važna briga o mladim muzičkim talentima i pružanje prilike da na najbolji način razvijaju svoju karijeru, te da su upravo oni budućnost umetnosti, ali i sveta.

– ArtLink festival mladih talenata podstiče profesionalni uspon i izvođaštvo mladih talenata. Predstavlja i promoviše najperspektivnije kao i već etablirane mlade umetnike iz Srbije, ali i domaćoj publici predstavlja zvezde u usponu i renomirane mlade umetnike iz sveta. Nakon velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja, ArtLink je dobio i prestižnu evropsku oznaku za kvalitet za 2015-2016. koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala i Evropska komisija „Evropa za festivale, festivali za Evropu“ – ističe umetnička direktorka ArtLink festivala Jovanka Višekruna Janković.

ArtLink u ovogodišnjem izdanju predstavlja i Kvartet Epoque iz Češke koji nastupa 7. u Skupštini grada, kao i slovački ansambl Janoška koji nastupa u samoj završnici festivala, 11. oktobra na Kolarcu. Ansambli i solisti Škole za muzičke talente iz Ćuprije nastupaju 6. oktobra u Galeriji fresaka.

Gasparian i u Novom Sadu i Beogradu

U okviru drugog ArtLink festivala domaća publika moći će da već u subotu u Madlenianumu uživa u nastupu mađarskog pijaniste Zoltana Fehervarija u 19 sati, a od 20.30 uz Mariju Mašovsku, violinistkinju iz Poljske, i Ukija Ovaskainena na klaviru. Na istom mestu u nedelju su Kai Fogler, nemački violinista, i Mirjana Rajić na klaviru. Novosađani u ponedeljak u Gradskoj kući mogu da čuju Žan Pola Gaspariana na klaviru u pratnji Simfonijskog orkestra RTS, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, u organizaciji Francuske muzičke jeseni. Isti sastav nastupa i u četvrtak, 8. oktobra, na Kolarcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari