ArtLink Festival mladih talenata u svom ovogodišnjem, evropskom izdanju, donosi mnogo novih imena iz sveta umetničke muzike i zvezda u usponu, kao i više renomiranih umetnika koji se do sada nisu predstavljali publici u Beogradu. Festival će trajati od 29. septembra do 11. oktobra.

Festival ima regionalni karakter, kao i jedan novi fokus na regionalnu saradnju kroz program Višegrad – Balkan u okviru koga ćemo čuti najpoznatija umetnička imena iz zemalja „Višegradske grupe“ – Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske.

Publici će se predstaviti mlada violinistkinja iz Poljske Maria Maškova, sjajni češki kvartet Epok, pijanista Zoltan Fehervari, a malu programsku svežinu će doneti izuzetan ansambl Janoška iz Slovačke, čijim će koncertom – u saradnji sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine – biti zatvoren Festival, 11. oktobra.

Među gostujućim umetnicima će biti i violinista Kai Fogler iz Nemačke, kao i pijanistkinja Mirjana Rajić. Svi pomenuti umetnici će kroz majstorske radionice raditi i sarađivati sa našim mladim talentima pomažući im da dodatno razviju svoja znanja i umeće.

– U okviru Festivala, 8. oktobra, biće održan koncertu u saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a sa sjajnim mladim francuskim pijanistom Žan-Pol Gasparijanom, a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Mladi Gasparijan će nastupiti i 5. oktobra u Novom Sadu, u saradnji sa muzičkom omladinom Novog Sada. Ovi koncerti biće realizovani u saradnji sa Francuskim institutom, kao deo Francuske muzičke jeseni, koja se realizuje pod pokroviteljstvom muzičkog Mecenata Sosiete Ženeral – kaže direktorka ArtLinka, Jovanka Višekruna Janković.

Publika će na festivalu čuti i mladog italijanskog klarinetistu Arona Chiesa, pijanistkinju Natašu Šarćević, mladog pijanistu iz Nemačke Emanuela Ruha, flautistkinju iz Austrije Marianu Buslehner, ali i mlade umetnike iz regiona.

Partneri ovogodišnjeg ArtLink Festivala mladih talenata su i Italijanski institut za kulturu, Ambasada Nemačke u Beogradu, Kultur Forum, Kulturni centar Beograd, uz značajnu podršku Međunarodnog višegradskog fonda, grada Beograda, Ministarstva za kulturu i informisanje i Evropske asocijacije festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari