U belgijskom gardu Gentu se od do 20. jula održava dvanaesto izdanje jednog od najrenomiranijih evropskih džez festivala na kome se okupljaju najveći svetski muzičari. Ove godine program je posebno bogat. Na festivalu će biti zastupljene sve varijante džeza, a nastupiće najtraženija imena kao što su: Brajan Feri, Dajana Krol, Elvis Kostelo, Džon Zorn, Džejmi Kalum…


Di Di Bridžvoter, čuvena američka džez pevačica, dobitnica tri Gremi nagrade, otvorila je festival, a posle nje nastupio je američki saksofonista Džo Lovano sa briselskim džez orkestrom.

Organizatori su ove godine posebno zadovoljni realizacijom svog ambicioznog programa, jer je druge večeri festivala nastupila Dajana Krol, jedna od najtraženijih džez pevačica i pijanistkinja poznata po svom kontralt vokalu. Kao većina njenih albuma i poslednji „Glad Rag Doll“ (2012) doživeo je ogroman uspeh i prodat je u više miliona primeraka.

Usledilo je veče u potpunosti posvećeno sjajnom avangardnom saksofonisti i multiinstrumentalisti Džonu Zornu. On ove godine puni šezdeset godina , tako da je u Gentu nastupio sa projektom „Zorn at 60“ u društvu velikih džezera kao što su: Džon Medeski, Majk Paton, Mark Ribo i drugi. Na njegovu inicijativu organizovana je i izložba mladih nezavisnih umetnika pod nazivom „The Art of the Obsessions Collective“.

Nesumnjivo najveću pažnju privukao je koncert Brajan Feri Orkestra 15. jula. Feri je ovaj bend osnovao u želji da izvodi isključivo kompozicije iz dvadesetih godina prošlog veka. Poslednji album u ovom stilu je izdao prošle godine pod nazivom „Le Jazz Age“.

Ovogodišnji festival će zatvoriti Elvis Kostelo sa svojim bendom „The Imposters“, a treba pomenuti i nastup izuzetnog Džejmi Kaluma kao i džez pevačice iz Teksasa Ket Edmonson u prvom delu večeri, koja je postigla neverovatan uspeh svojim albumom „Take it to the sky“. U Gent dolazi da predstavi publici svoj novi album „Way Down Low“ inspirisan muzikom Kola Portera.

Na gentskom podijumu prve korake napravili mnogi, svetski poznati muzičari, zato su organizatori potvrdili da će i ove godine nastaviti sa tradicijom otkrivanja novih talenata i da će posebno mesto ostaviti mladim muzičarima.

Nagrada „Creative City of Music“, koju UNESCO dodeljuje gradovima sa originalnim muzičkim projektima, grad Gent je dobio zahvaljujući izuzetno inventivnim događanjima među kojima je i džez festival, na kome je prošle godine bilo 36.000 posetilaca uprkos lošim vremenskim uslovima.

Svi koncerti se održavaju na otvorenom prostoru, u interesantnom okruženju, u kome se mešaju istorijska zdanja i moderni objekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari