U filmu „Sviraj to ponovo, Sem” Vudi Alen startuje gotik devojku zanesenu umetničkim delom u galeriji, prilazi joj, i otprilike pita – Izvini, šta planiraš u subotu veče? – Da se ubijem – odgovori mu ona. – A petak veče? – predložio je Vudi Alen.

Iako se reditelj filma ovom scenom našalio na račun pripadnika gotik frakcije, ovaj pokret popularne kulture, direktno i bez promišljanja, kako kažu stručnjaci, može se vezati za umetnost. Zašto se generacije mladih ljudi opredeljuju za gotik odrednicu, oblače u crnu odeću, slušaju takozvanu mračnu muziku, uopšte nalaze uzvišenost u patnji ili su opčinjeni svetom bajki i legendi, zainteresovani posetioci moći će delom da otkriju danas u Domu omladine, gde je zakazan, prvi put na ovim prostorima, Gotik art festival ili skraćeno GARF.

Umetnički direktor Festivala je legendarni di-džej Gavra, koji u kratkoj izjavi za Danas podseća da se gothic kao muzički žanr pojavio u ranim osamdesetim godinama prošlog veka da bi ubrzo postao supkulturni fenomen proširujući se i na druge grane umetnosti i prihvatajući sve one koje u svom nazivu sadrže reč „gothic“.



 

– Posle više od tri decenije ta potkultura se sve više širila pod raznim uticajima a isto tako je i sama delovala svojim estetskim premisama na druge potkulture pa čak i na mainstream i danas je ne samo deo svetske kulture već i deo industrije zabave a za neke i način života. Upravo ovim festivalom smo želeli da prvi put na ovim prostorima predstavimo „gothic“ u širem smislu – kazao je di-džej Gavra. On je najavio da će oficijelni deo programa početi u 17 sati, kada će u Klubu Doma omladine biti prikazan film «Drakula» iz 1958. godine, a u isto vreme u Holu ispred Amerikane biće otvorena izložba fotografija Bogdana Vojnovića i Svetlane Jovanović. Od 18.30 predviđena je tribina Šok koridor – Gotik šok, na kojoj će govoriti Nenad Bekvalac, Isidora Vlasak i Sakurabana. Paralelno će se sve vreme održavati i muzički nastupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari