„Kreativna Srbija“ najavila je za kraj meseca dva kulturna događaja – treći Antika fest, u petak, 29. avgusta, u Gamzigradu – Feliks Romulijani, i prvi Kazan kult festival u Kladovu dan kasnije.


Ovogodišnji Antika fest, posvećen onostranim pojavama i silama, zajedničkim snagama realizuju Narodni muzej iz Zaječara, „Kreativna Srbija“, Etnografski muzej iz Beograda, Centar za kulturu Kladovo, JP Beogradska tvrđava i pozorišni umetnici iz BiH i Srbije. Posle Vergilijevog teksta „Eneida“ i Homerove „Ilijada“, publiku ovog puta očekuje premijera Nušićevih dramskih fragmenata „Ušao đavo u selo“ u režiji Nebojše Bradića i produkciji Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

– Sam Nušić je u vezi sa ovim komadom rekao da je „ušao đavo u njega i da ne može da reši završetak“. Iako nedovršen, ovaj komad se po kvalitetu uklapa u obeležavanje 150 godina rođenja Branislava Nušića. Reč je o veseloj igri u jednom činu. Likovi predstavljaju ljude iz usmene tradicije i folklornog teatra. Dodajući tome i atmosferu iz predanja o đavolu, vešticama i vampirima, vizuelne predstave i izvođenje narodnih običaja – sve to predstavlja plodan osnov za savremenu muzičko-scensku formu, promoviše nematerijalnu baštinu i omogućava zanimljiv ambijentalni teatar – kažu u „Kreativnoj Srbiji“.

Pre predstave u carskoj palati u Gamzigradu biće predstavljene knjige „Veštice“ Terzile Gato Kanu i „Đavo“ Alfonsa Marie di Nole, koje je objavila izdavačka kuća Clio. O njima će govoriti: etnolog Vena Madžorski, Zoran Hamović i Nebojša Bradić. Posle Nušićeve jednočinke sledi izložba fotografija slika i skulptura „Ogledalo ovostranog i onostranog sveta“ i film „Pogrebnik“ autora Dragana Nikolića. Organizatori kažu da Antika fest i ovogodišnjim programom nastavlja svoju misiju, čiji je cilj da „bogato antičko nasleđe učini vidljivijim i da oživi u carskoj palati Feliks Romulijana, koja je kao arheološki lokalitet upisana na Uneskovu listu svetske kulturne baštine“.

Prvi Kazan kult festival, posvećen nematerijalnom nasleđu i kreativnom razvoju gradova, uz pomoć Ministarstva kulture organizuju Biblioteka „Centar za kulturu“ iz Kladova i Udruženje „Kreativna Srbija“. Jednodnevna konferencija pod nazivom „Gradovi i nematerijalno nasleđe“, kako je najavljeno, okupiće stručnjake iz Srbije i susednih država. Među učesnicima su: profesor Tomislav Šola iz Zagreba, Nenad Novaković iz Banjaluke, Gorna Tomka iz Novog Sada, Dušica Živković, Danijela Filipović, Dajana Đedović, Suzana Antić, Branka Radović, Maja Vukadinović, Vesna Tešović, Mila Živačević Popović, Vera Pavlović Lončarski, kao i predstavnici „Kreativne Srbije“ Goran Marković, Zoran Hamović i Nebojša Bradić.

Knjige za predstavljanje

Knjiga „Veštice – ispovesti i tajne“, prevod Alenka Zdešar Ćirilović, nastala je kao rekonstrukcija zapisnika sa sudskih procesa sačuvanih u arhivama širom Italije, ilustrovana citatima iz demonoloških tekstova i inkvizitorskih priručnika. „Đavo“ u prevodu Vesne Marinković donosi opštu istoriju predstava o satani i demonskim silama, koje su se kao plod kolektivne mašte utkale u istoriju i duhovnost čoveka: od jevrejskih izvora, preko jevanđelja do velikog doba „đavolovog prisustva“ u svetu. „Uzbudljivi gradovi“ u prevodu Jelice Bukvić bave se analizom načina na koje kulturne manifestacije, poput festivala, izložbi i sajmova, pomažu gradovima da postanu prijatnija i poželjna mesta za život, uz primere i iskustva gradova koji su u protekle tri decenije nosili titulu „Evropska prestonica kulture“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari