Gran pri Naissa za najbolje glumačko ostvarenje 50. Filmskih susreta posthumno je dodeljen glumcu Vlastimir Đuza Stojiljković, za njegovu poslednju ulogu, ostvarenu u filmu „Bez stepenika“.

Nakon što je predsednica žirija Filmskih susreta Vesna Čipčić saopštila odluku o posthumnoj dodeli nagrade, što nije uobičajeno za ovaj festival, Letnjom pozornicom u Niškoj tvrđavi prolomio se dug i topao aplauz, a publika i glumci na bini ustali su u znak poštovanja prema laureatu. Festival je i završen setnom temom „Još jedan prođe dan“ koju je preminuli laureat nekada pevao u odjavnoj špici serije „Pozorište u kući“.          

 

Žiri, u čijem su sastavu osim Čipčićeve i glumci Dragan Mićanović i Branislav Zeremski, odlučio je da ove godine nagrade „Carica Teodora“ i Car Konstantin“, za najbolju glavnu žensku i glavnu mušku ulogu, pripadnu glumici Jovani Stojiljković („Panama“) i glumcu Nikoli Rakočeviću („Nebo iznad nas“ i „Branio sam mladu Bosnu“). Laureati Povelja za izuzetnu žensku i izuzetnu mušku ulogu su Jelena Rakočević Cekić („Otvoreni kavez“) i Slaven Došlo („Panama“). Nagradu za najbolju žensku i mušku epizodu dobili su Renata Ulmanski („Bez stepenika“) i Marko Janketić („Bićemo prvaci sveta“ i „Branio sam mladu Bosnu“), a za debitantsku ulogu Strahinja Blažić („Bićemo prvaci sveta“). Ove, zvanične nagrade festivala prate i novčani iznosi koji se kreću od 100.000 do 250.000 dinara.        

  Povelje za najboljeg stranog glumca i glumicu dodeljene su Leni Veselman („Otvoreni kavez“) i Leonu Lučevu („Bićemo prvaci sveta“). Po prvi put dodeljene su i nagrade deci- glumcima za izuzetni doprinos domaćem filmu, a laureati su Filip Šubarić („Enklava“), Denis Murić („Enklava“ i „Ničije dete“), Nemanja Jeremić („Isceljenje“), Pavle Čemerkić („Ničije dete“) i Isidora Janković („Ničije dete“).         

Dečak Filip Šubarić je glasovima publike proglašen i za glumca festivala i poslednje zvanične festivalske večeri. Ostali „glumci večeri“ su po odluci publike  njegove starije kolege Petar Strugar, Jovana Stojiljković, Nikola Rakočević, Nataša Ninković i Denis Murić.

          Na ovogodišnjim Filmskim susretima, koji su trajali od 22. do 28. avgusta, prikazano je 16 filmova u takmičarskom i dva filma u revijalnom delu. Publika je mogla  da vidi šest niških i dve svetske premijere. Organizatori festivala su Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije, a pokrovitelji grad Niš i Ministarstvo kulture.

 

Kritičari za najbolje proglasili Natašu Ninković i Nikolu Rakočevića 

Međunarodna federacija filmskih kritičara Fripresci dodelila je nezvaničnu nagradu za najbolju žensku ulogu glumici Nataši Ninković („Bez stepenika“), a za najbolju mušku ulogu glumcu Nikoli Rakočeviću („Branio sam Mladu Bosnu“ i Travelator“). Specijalna nagrada za najboljeg debitanta pripala je Denisu Muriću. Filmovima „Isceljenje“ i „Bez stepenika“ dodeljena su specijalna priznanja međunarodnog „Viva festivala“. (Kraj)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari