Posle skoro 60 godina dela Henrija Mura, jednog od najvećih britanskih umetnika 20. veka, kao i jednog od najmarkantnijeg svetskog vajara, ponovo će biti izložena u Beogradu od 11. septembra do 30. novembra u Narodnom muzeju, a prvi put u Muzeju Vojvodine od 7. do 30. novembra.

Postavku izložbe obuhvataju manje poznata Murova ostvarenja koja pripadaju posebnoj kolekciji Muzeja bez zidova British Council-a. Nju je Mur 1984. obogatio donacijom više od 200 svojih radova. Ona čine integralni deo njegovog opusa, a za izložbe kod nas izabrano je 80 grafika, pet modela skulptura i jedan radni model.

Akcenat na Muru kao grafičaru je razumljiv imajući u vidu da je dobar crtež smatrao osnovom za skulpturu, a ovaj vid likovnog izraza podjednako važnim koliko i modelovanje. Crtež je umetnikovu pažnju s nesmanjenim intezitetom okupirao čitavog života (1898 -1986). Njegovi radovi na papiru bilo kao čist crtež ili u nekoj od grafičkih tehnika (litografija, bakrorez) bave se prirodnim formama, studijama životinja, te različitim aspektima poimanja ljudske figure. Prisutne su i skulpturalne predstave u pejzažima i arhitektonskim celinama, a zanimljiv je podatak da je Mur tokom života izradio stotine „Ideja za skulpturu“. Ovaj naslov ukazuje da su to bili dvodimenzionalni predlošci za trodimenzionalne objekte.

Takođe, poznavaoci njegovog dela ističu da je Mur neretko pravio trodimenzionalne modele u gipsu koji su potom postajali subjekt njegovih crteža i grafika. Kako bi se publika na što celovitiji način upoznala sa Murovim opusom, biće izložen i set fotografija samog umetnika, recimo onih iz njegovog legendarnog ateljea u Hertfordširu. Privilegiju da vidi ovaj prostor imala je i naša čuvena skulptorka Olga Jančić. Ona i Mur videli su se i povodom njegove izložbe u Beogradu 1955, kada je čuveni skulptor posetio i radionicu Tome Rosandića. U intervjuu za Danas Jančić je pričala o njihovom susretu kao i uspomeni na Mura koju je čuvala u svojoj kutijici za nakit koji je od njega dobila na poklon. Bio je to kamen u obliku ptice.

Izložba „Henri Mur – grafičar“ biće obogaćena sadržajnim pratećim programom, a njeno gostovanje u zemlji omogućili su British Council, Britanska ambasada u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Banca Intesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari