Mislim da me niko stilski nije toliko zadužio kao suprakontinentalna, kontrakulturna… ili supkulturna grupa mladih šarenih hipstera. Do skoro sam bila uveliko kritikovana što kombinujem boje koje prema važećim uzusima epohe ne idu jedna s drugom.

 Iako moj pretkulturni (ili izvankulturni) argument nije mogao da se ospori: pogledajte prirodu, sve se boje slažu, protivnici su imali (oni domišljatiji) dobre primedbe: neke je boje jednostavno napravila fabrika (one su takoreći izvanprirodne). Tada sam se pozivala na princip, ne na pojedinačne RGB inovacije. Pomagalo je ili nije pomagalo, tek do kraja druženja bih se osećala kao troglava žena zbog svog večernjeg autfita.

I s naočarima se mučim celog života. Danju ih ne nosim po cenu da propustim mnogo toga zanimljivog. Tek su mi u tome hipsteri pomogli. Forsirajući naočare (da sreća bude veća, ogromne, tako da se čovek ne saplete kad mu stepenik uleti na tanku granicu između dioptrije i prostora koji je ne pokriva) kao ljubak deo svog vizuelnog identiteta, uveli su me u grupu onih koji prate avangardne trendove. Sad nosim naočare i osećam se stilski sasvim adaptirano. Pritom mi ni ljudi na ulici više ne liče na Teletabise.

Sve u svemu, hipsteri, veliko vam hvala! I na blagonaklonom odnosu prema vintidž detaljima u garderobi i šire. Nije u pitanju samo estetski nivo, u pitanju je koncept, istina pedantno uklapan da izgleda ležerno, što ograničava slobodu, ali odiše kreativnošću koje nema na stranama nasilnih ženskih mejnstrim časopisa. Posebno volim vintidž kafiće čije stolice krase tetovirani momci sa dugim bujnim bradama i šeširima, a stolove aranžmani od tropskog voća u starim činijama nalik Vedžvudovim. Prostor osvetljavaju sijalice na golim fasunzima ili lampe slične automehaničarskim. I niko ne postavlja pitanje: da li mi bolje stoji BMW ili reno… Večernji vetar (ako je bašta po sredi) donosi vam do uha polemike društveno zapitanih.

Ipak, imam i malih nedoumica. Iako je nemoguće ne primetiti ih, što je posledica njihove šarmantne fasade, pitam se koriste li neke elemente svog stila da se sakriju. Pomenute velike naočare koje od svih prave isti portret, takođe pomenute bujne duge brade, marame umotane oko vratova… Da, i ovo: hipsterska paradigma uglavnom podrazumeva mršave mlade i polumlade ljude. Ne znam da li im je to jedna od stavki u manifestu ili je posledica sklonosti ka organskoj hrani, vegeterijanstvu, preteranom razmišljanju…

Bilo kako bilo, hipsteri su pravo osveženje za oči namučene mlohavim muškarcima u sportskim bermudama i kloniranim barbikama u streču i kineskim čizmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari