Izložba fotografija pod nazivom „Hoćeš li me i sutra voleti?“, nastala u okviru projekta „Polka“ autorke Stefane Savić, od večeras će moći da se vidi u likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Serijom fotografija i slajd projekcija umetnica rekonstruiše istinitu životnu priču Polke Nedeljković, bliske osobe iz porodične istorije. Kroz svoj umetnički projekat ona to čini kao lično, rodno preispitivanje i suočavanje sa pamćenjem, sa statusom žene u određenom vremenu i prostoru, sudbinom, uzrocima i posledicama.


U tekstu u katalogu „Hoćeš li me i sutravoleti?“ istoričarka umetnosti Marina Martić ukazuje na značaj sećanja članova porodice i porodičnih fotografija koje su poslužile kao dokumenti i osnovne informacije na osnovu kojih Stefana gradi svoju vizuelnu priču, pronalazi autentična mesta na kojima je Polka živela, predmete koji su joj pripadali i detalje iz života koji se nesrećno završio.

Projekat Polka sastoji se od fotografija koje su rimejk originalnih porodičnih fotografija na kojima sama autorka preuzima naslovnu ulogu i serije snimaka koji izgledaju kao scene iz nepostojećeg filma, koncipirane na osnovu priča Polkinih savremenika.

Stefana Savić je rođena 1979. u Kraljevu. Završila je osnovne studije na Akademiji umetnosti „BK“, u Beogradu 2008, na katedri za fotografiju u klasi profesora Milana Aleksića. Pohađala je kratke studije na katedri za fotografiju, Akademiji za film i fotografiju (FAMU), Prag, Češka Republika, 2000. godine. Diplomirala je na interdisciplinarnim master studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2010, na odseku za teoriju umetnosti i medija. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi u Beogradu i Kraljevu, i na desetak grupnih i tematskih izložbi u Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Italiji, Nemačkoj i Francuskoj. Radila je kao fotograf Danasa, sada je urednica fotografije u listu Odbrana.

Izložba traje do 23. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari