Povodom božićnih i novogodišnjih praznika u glavnom gradu Kanade ženski hor Musica Serbica, koji pretežno čine predstavnice srpske zajednice u Otavi, održao je prošle subote koncert pred više od 250 posetilaca u sali crkve Woodroffe United. Musica Serbica predstavila je duhovne pesme opusa Stevana Mokranjca, a zatim sa još dva kanadska hora i kamernim orkestrom (ukupno 90 izvođača), učestvovala u izvođenju popularne božićne kantate „What Sweeter Music“. U dolazeću nedelju hor koji čine žene našeg porekla nastupiće sa istim programom još jednom, u centru Otave.

– Bilo je zanimljivo videti publiku, koja uči da izgovori reči Mokranjčevog Akatista Bogorodici „Radujsja nevjesto nenevjestnaja“, ali i moćno čuti ovaj biser srpske muzičke baštine kako odzvanja crkvom u izvođenju svih prisutnih muzičara i publike – rekla je umetnički direktor i dirigent hora Katarina Jović Između dva nastupa. Ona je, obraćajući se prisutnima na prvom koncertu rekla da „mala zemlja na Balkanu može da se podiči velikanima iz prošlosti kakvi su bili Stevan Mokranjac i Nikola Tesla, koji su rođeni iste, 1856. godine.“

Hor je otpevao a kapela „Tebe pojem“ i „Dostojno jest“ iz Mokranjčeve liturgije Svetog Jovana Zlatoustog, a njihove kolege iz horova koje čine Kanađani su im se pridružile u pevanju „Radujsja“ iz Akatista, jednog od najznačajnijih duhovnih dela našeg kompozitora- himnu blagodarnosti Presvetoj Bogorodici.. Kako je rekao dirigent Gordon Džonston, izvođenje Mokranjčevih dela ne samo kanadskoj publici, nego i uz njeno učešće, kao i pevanje kanadskih horova, izraz je poštovanja prema srpskoj kulturi i tradiciji.

Drugi koncert, nazvan Christmas Gloria po terminu za hrišćansku liturgijsku božićnu himnu, biće, sa istim programom, ponovljen u centru Otave 13. decembra.

Prvi srpski ženski iseljenički hor u savremenoj istoriji kanadske prestonice Muzika Serbika osnovan je kao samoorgnaizovani poduhvat na inicijativu nekoliko horskih entuzijasta leto 2014. U novembru te godine, povodom stogodišnjice smrti Stevana Mokranjca, hor je priredio premijerni koncert „Srpske kapi svile“ (Serbian Drops of Silk). Maja ove godine usledio je koncert pesama srpske i kanadske baštine „Pesme naših zemalja“.

Ova ženska muzička družina, suočena je sa brojnim izazovima, ali i dalje posvećena ideji da neguje i promoviše muziku i kulturno nasleđe sa balkanskih prostora, kao i muziku drugih regiona, sa posebnim osvrtom na onu nastalu u Kanadi. „Cilj nam je i da se uz pesmu lepo družimo, širimo saznanja o kulturama i narodima čiju muziku izvodimo i doprinesemo razumevanju i toleranciji među multikulturnim zajednicama. Uvek težimo vrhunskim rezultatima u oblasti horskog pevanja na koncertima i probama, horskim seminarima i drugim obrazovnim muzičkim programima.“ svojevrsni je manifest članica hora Musica Serbica. A jedna od članica nam ovako objašnjava svoj motiv da bude deo ove zanimljive priče:

– Obožavam da pjevam, a pjevanje u horu je posebno zadovoljstvo, naročito ako time još pridonosimo širenju kulture podneblja iz kojeg potičemo- kaže nam Ksenija Ivelja, članica hora. Ona za Danas objašnjava da hor trenutno ima petnaestak članica, osim žena našeg porekla, među njima je i jedna Slovenka, kao i jedna Kanađanka udata za čoveka sa prostora nekadašnje Jugoslavijie. Ksenija dodaje da im podršku pružaju još tri Kanađanke iz drugog hora, ali ne za celokupan repertoar pošto je pevanje na srpskom komplikovano za one kojima je engleski maternji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari