Priča o njujorškoj majci koja izgladnjuje svoju bebu jer misli da je ona nalik svecu, a hrana sadrži nečistoće, izazvala je komešanje na festivalu u Veneciji zbog svog prelaska sa lake romanse na bolnu psihozu.

 Reč je o filmu „Gladna srca“ italijanskog reditelja Severio Konstanca, i jedan je od dva italijanska ostvarenja koja su među 20 takmičara u trci za Zlatnog lava. U filmu igra Adam Drajver, koji će biti u narednom serijalu „Zvezdanih ratova“ i Italijanka Alba Rohvaher, u ulozi supruge.

Film je imao budžet manji od milion evra, a priča počinje kada su dvoje glavnih junaka slučajno zaključani u toaletu kineskog restorana. Posle upoznavanja sledi svadba, dete i ženina fiksacija čistoćom koja postaje psihopatska. Počinje sama da gaji povrće za svoju bebu, pošto joj je proročica rekla da bi njeno dete moglo da bude reinkarnacija duha sa drugog sveta. Dete ne dobija meso ni mleko, a suprugu nije dozvoljeno da dete odvede kod lekara. Kada on to ipak učini i sazna da je život deteta ugrožen, sledi konfrontacija supružnika koja eskalira do nivoa horor filma, nalik onom u „Rozmarinoj bebi“. Suprug tokom šetnje daje detetu meso, a po povratku kući supruga daje laksativ kako bi bila sigurna da iz deteta izbaci sve „nepoželjno“.

Nakon projekcije filma Frančesko Bolorino, urednik sajta koji se bavi psihijatrijom, kazao je da iako ovo ostvarenje ima veoma „filmski“ kraj, sam prikaz majke koja misli da čini najbolje za svoje dete zapravo je „veoma realističan“.

„Tanka je linija između zdravlja i ludila u ovakvim slučajevima“, kaže Bolorino i dodaje da je sada sve komplikovanije ljudima da odrede šta je ispravno jesti zbog novog životnog stila.

Na Venecijanskom filmskom festivalu do sada su prikazana još neka ostvarenja koja se bave kontroverznim političkim i društvenim temama. Nemački reditelj turskog porekla Fatih Akin dao je sa filmom „The Cut“ pogled na uništenje jermenskog društva u otomanskoj Turskoj tokom Prvog svetskog rata, za koje istoričari i Jermeni tvrde da je bio genocid. Turska to negira i kaže da je spomenutih 1,5 miliona umrlih zapravo preteran broj.

Akin je, na konferenciji za novinare, rekao da je dobijao mejlove pune mržnje zbog filma, pa čak i pretnje smrću preko Tvitera, ali i zamolio „nemojte da pravite mnogo buke oko toga“.

„To je film na koji su Jermeni dugo čekali. Svi su se pitali kada će se snimiti film o genocidu nad Jermenima. Trebalo je za to vremena. Prva generacija je morala da preživi, druga da živi, a treća da reaguje i da tvrdi ono što mi tvrdimo – priznanje da je počinjen genocid. Ja mislim da jedan film nije dovoljan za takvu priču. Moraćemo da ih snimimo još„, rekao je Simon Abkarijan, jedan od glumaca iz filma.

Ovo je poslednje ostvarenje iz trilogije „Ljubav, smrt i đavo“ i fokusira se na sudbinu Jermena koji su bili isterani iz sela i poslati na „marš smrti“ u pustinju. Glavni junak je kovač, rastavljen od žene i dve kćerke. Kada se Prvi svetski rat završio, on kreće u potragu za njima.

Lars fon Trir radi TV seriju

Kontroverzni danski sineasta Lars fon Trir radiće TV seriju „Kuća koju je Džek podigao“. Trir uskoro počinje sa pisanjem scenarija, a snimanje je zakazano za 2016. godinu. Reditelj, poznat po filmovima „Antihrist“ i „Ninfomanka“, pre dve decenije je radio seriju „Kraljevstvo“. Producent Lui Vest je ovu vest obznanio u Veneciji, dok je stalni Trirov producent Peter Albak Jensen dodao da će to biti „serija bez presedana, nešto što nikada pre niste videli, niti ćete ikad videti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari