U Kragujevcu je juče počeo XV internacionalni džez festival JazzFest, na kojem će, u ovdašnjem Knjaževsko-srpskom teatru, do nedelje, prema najavi organizatora, nastupiti najznačajniji muzičari evropske i svetske džez scene.

Tako je kragujevačka publika juče mogla da čuje jednog od najuticajnijih evropskih džez muzičara Volfganga Pušniga, kao i višestruko nagrađivanog danskog džez umetnika, pijanistu i kompozitora Jakoba Anderškova. Pravi džez dragulj, kako često predstavljaju prvu zvezdu anderground džez scene Oskara Norijegu, publika će čuti večeras (subota), zajedno sa njujorškim Marko Kapeli Triom. Večeras će biti predstavljen i debi album iskusnih i domaćoj sceni poznatih muzičara, sada okupljenih u Kočetov kvintetu.

Sutra uveče u Knjaževsko-srpskom teatru nastupiće Nils Vogram i njegov trio Nostalgia, koji slovi za trenutno najaktuelniji bend na evropskoj džez pozornici. Festival će zatvoriti njujorški džez saksofonista Dejvid Bini, koji će na sceni ukrstiti instrumente sa svojim dugogodišnjim prijateljem Vasilom Hadžimanovim i njegovim bendom.

Direktor i selektor JazzFesta Gordan Matić kaže da se ova muzička manifestacija, uprkos svim finansijskim i drugim izazovima, u kontinuitetu organizuje već 15 godina. Organizatori ovogodišnjeg JazzFesta su agencija Re-kreativo i udruženje Art Quant, dok su pokrovitelji manifestacije Ministarstvo kulture i Skupština grada Kragujevca. Festival su podržali Austrijski kulturni forum i Gete institut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari