Izložba „Tito foto“, otvorena u subotu u Muzeju istorije Jugoslavije „25. maj“, predstavlja fotografije i polaroid snimke koje je lično napravio Josip Broz Tito. Ovaj materijal otkriven je pre nepunih mesec dana u Muzeju kada su pronađena 473 filma lajka formata i 200 polaroida.

Iako je javni život Josipa Broza bio poznat, privatni je uprkos nastojanjima ondašnje propagande da ga dočara i danas unekoliko ostao tajnovito područje. Za tu vrstu spoznaje, sadržaj postavke „Tito foto“ izuzetno je dragocen, tim pre što predstavlja značajnu građu za dalji rad sociologa, kulturologa, istoričara, posebno u godini u kojoj se navršavaju tri decenije od Titove smrti.

Bavljenje fotografijom za Tita je do kraja ostao omiljeni hobi. U tom smislu, kao i većina njegovih kolega koji su na isti način delili pasiju prema fotografiji i Tito je imao tu privilegiju da nema neki poseban, omiljen motiv. Slikao je sve – morsku obalu, udaljena ostrva, najrazličitije prizore iz prirode, lov, životinje, cveće, predmete u kući; manje ljude – izuzimajući „mase“ prilikom dočeka; portrete gotovo nikada. Njegov aparat često „hvata“ osoblje, naročito sobarice. Kustos izložbe Momo Cvijović kaže da o Titu kao umetniku nije mnogo razmišljao, ali da bi se za ponešto moglo reći da je amaterski pristojno, te da izuzetno retko, slučajnošću ili božijom promisli, nešto ispadne i „ludo“. „Ali sve se to ruši i raste pred činjenicom da je autor Josip Broz Tito“, ukazuje Cvijović.

Izložba „Tito foto“ biće otvorena samo do 28. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari