"Boemi" za početak kulturne saradnje 1Foto: Twitter / @SerbianPM

Mandatar nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas čuvenu albansku opersku pevačicu Invu Mulu, čijim će nastupom u Pučinijevoj operi „Boemi“ sutra uveče na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta zvanično početi da se sprovodi u delo Protokol o saradnji NP u Beogradu i Tirani.

– To je zaista bio važan susret. Bila sam malo napeta, jer mi scenski umetnici pred svaki susret sa tako važnim ličnostima, uvek imao osećaj odgovornosti. Premijer Vučić je od prvog trenutka bio jako ljubazan, otvoren, pun energije, tako da sam se osećala kao kod kuće – izjavila je za Danas Inva Mula.

Mandatar Vučić i Inva Mula konstantovali su tokom susreta, da je njeno gostovanje u NP u Beogradu „preduslov za jačanje kulturne saradnje Srbije i Albanije i u značajnoj meri doprinosi promovisanju i unapređenju bilateralnih odnosa“, saopšteno je iz Vučićevog kabineta. Oni su, kako prenosi isti izvor, „naglasili da je neophodno raditi na povećanju broja poseta i gostovanja umetnika, kako u Srbiji tako i u Albaniji, kao i na realizaciji zajedničkih kulturnih događaja“. Vučić je rekao i da je „ponosan što je imao priliku da se susretne sa tako velikom umetnicom i zahvalio joj što radi na produbljavanju odnosa Srbije i Albanije“.

Gostovanje poznate albanske operske pevačice najavljeno je još početkom aprila prilkom potpisvanja Protokola NP iz Beograda i Tirane, što je Beogradska opera javno potvrdila pre desetak dana. Međutim, tek je vest da je Vučić primio Invu Mulu danas tokom probe u NP pokrenula pojačano interesovanje beogradskih medija za njen sutrašnji nastup u „Boemima“, iako je reč o lirskom sopranu svetske reputacije.

Inva Mula rođena je u Tirani, oba roditelja su joj operski pevači – otac joj je rodom iz Đakoviće, majka Ruskinja. Na međunraodnoj operskoj sceni uspešno peva već gotovo dve decenije, a nedavno se u Tiranu vratila i kao operski reditelj. Široj svetskoj javnosti najpoznatija je i po ulozii u filmu „Peti element“ Luka Besona u kome je pozajmila glas Divi Plave lagune izvođenjem arije „Oh, giusto cielo!…Il dolce suono“ iz opere Gaetana Donicetija „Lučija od Lamermura“.

U sutrašnjoj predstavi, pred Inve Mule pevaju i Dušan Plazinić (Rodolfo), Marko Kalajanović (Marsel), LJubodrag Begović (Šonar), Vuk Matić (Kolin), Sofija Pižurica (Mizeta), Mihailo Šljivić, Slobodan Živković i Predrag Gligorić). Horom i orkestrom NP dirigovaće Dejan Savić. Ova produkcija „Boema“ u režiji Predraga Protića premijerno je izvedena 21. juna 2000, scenografiju je uradio Boris Maksimović, a kostime LJiljana Dragović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari