Projekat Dah teatra Ne/Vidljivi grad ušao je u desetu godinu odigravanja u gradovima širom Srbije, ali i sveta. Projekat se bavi promocijom različitih etničkih kultura koje neminovno koegzistiraju u današnjim društvima, a čijih pogodnosti i bogatstava ponekad nismo svesni.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Osnovni cilj projekta Ne/vidljivi grad je da multietničku strukturu gradova u Srbiji i bogatstvo različitih kultura učini vidljivijom. Da sve ono što se izgubilo ili postalo nevidljivo, a stvaralo se zajedničkim snagama ovog društva, koje je multinacionalno i deo naše kulture već vekovima, otkrijemo ponovo.

Budući da se projekat odvijao u Srbiji, Makedoniji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Danskoj, Dijana Milošević, rediteljka i osnivačica Dah teatra, naglasila je kako su zajedno sa lokalnim stanovništvom, koje je često bilo uvereno da je njihova tradicija isključivo njihova, autentična i bez primesa nasleđa onih koji su došli iz drugih sredina, otkrivali poglavlja istorije koja su prenebregavana i na taj način pospešili toleranciju.

– Pilot-projekat je nastao 2005. u Beogradu i sastojao se iz predstava koje su se odvijale u autobusu na liniji 26 i koje su pričale multietničku istoriju grada, okruglih stolova i niza aktivnosti. S obzirom na uspeh projekta, Dah teatar je 2007/8. proširio projekat na čitavu Srbiju – podsetila je Dijana Milošević i istakla da je Ne/vidljivi grad izvođen u brojnim manjim mestima širom Evrope i da je tom prilikom Srbija predstavljana kao društvo sa velikim potencijalom, iako se kritički pristup podrazumeva.

– Koliko će projekat u budućnosti moći da menja odnos tolerancije i ksenofobije zavisi prevashodno od javnog, zvaničnog narativa, ali Ne/vidljivi grad je prepoznat i od domaćih institucija, takođe i podržan. Kulturna diplomatija koja je jedan od najvećih zadataka Dah teatra je nešto što takođe u ovom društvu treba da se razvija – kazala je Dijana Milošević.

Proslava desetogodišnjice počeće u Novom Sadu, zatim se nastavlja u Inđiji i završava u Beogradu u autobusu 26.

Malo mesta za Dah

Iako je Ministarstvo kulture podržalo projekat Dah teatra, kao i Grad Beograd i brojne druge institucije, Dah se i dalje bori za prostor u kojem bi boravio. Trenutno su u sudskom procesu sa školom čiji deo prostorija su adaptirali i koriste za projekte. Uprava škole želi da ih izbaci, a Dah načelno ima podršku i Grada i Ministarstva i države, ali ove tri instance ne mogu da odluče u čijoj je nadležnosti ovaj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari