Izložba „Jedan motiv, dve interpretacije“ otvorena je u beogradskog galeriji Progres. Zajedničku izložbu potpisuju slikar Nikica Raičević i majstor fotografije Branislav Strugar, koji su se upoznali učestvujući zajedno na nekoliko likovnih kolonija.

Kroz razgovor se pokazalo da obojica rado obilaze isto područje, kanjon reke Cijevne, u traganju za inspiracijom. Kanjon ih je toliko fascinirao da su mu se uvek vraćali, a tokom višegodišnjeg rada nastale su dve kolekcije likovnih radova, nezavisno jedna od druge. Pošto su se obojica kretali istim područjem, ne znajući jedan za drugog, posle upoznavanja spontano se javila ideja o zajedničkoj izložbi: dva autora, dva viđenja i dve različite tehnike – ulje na platnu i fotografija.

Tako u katalogu izložbe crnogorski akademik Dragan Karadžić piše: „Taj iskonski, čudesni prirodni dragulj pružio je autorima mogućnost da svoje kreativno viđenje i doživljaj izazovnog ambijenta transponuju u likovno inovativne i interesantne slike i fotografije. Oba autora znatiželjnih priroda imaju pojačanu potrebu da se izraze preko nekoliko redukovanih praelemenata: tlo (zemlja, kamen, litica), voda, nebo i vazduh. Bitnost njihovih promišljanja uvećana je samim svođenjem na praelemente. Oslanjajući se na duboku simboliku, neočekivanost i slojevitost prirode, sa posvećenošću bez zadrške, oni su izgradili interesantne poetike sa snažnim ličnim pečatom. Nikica i Branislav dobro znaju važne i kompleksne relacije koje se više od 150 godina razvijaju između slikarstva i fotografije. Imajući u vidu snagu njihovog profesionalizma i uvažavanje specifičnosti različitih medija u kojima rade, može se naći dosta dodirnih tačaka između dvojice autora: u polaznom motivu, u drami prirode, u preoblikovanju, intuiciji, likovnim promišljanjima, isticanju bitnog i ličnog…“ Izložba je otvorena do 13. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari