Kada se u medijima izveštava o bračnom paru, obično je fokus na jednoj osobi, javnoj ličnosti, i obično muškoj, dok njihove bračne partnerke/partneri ostanu neidentifikovane. Pera Petrović se redovno pojavljuje sa „svojom suprugom“, koja se tako predstavlja u ulozi njegove pratnje odnosno njegovog vlasništva. Za rodno osetljivi jezik važno je imati u vidu podjednako obe osobe (Došli su Danica i Vuk Drašković, Manastir su posetili Dragica i Toma Nikolić), ili jednostavno izbeći informaciju o supružniku.


Ako supružnici nisu formalno u braku, mediji imaju potrebu da to istaknu izrazima „nevenčana supruga, vanbračna zajednica, vanbračni suprug“. Izraz „vanbračna zajednica“, koji stoji i u zakonu, nije ni dobar, zato što suštinski to jeste bračna zajednica. Stoga se preporučuju izrazi „partner, partnerka, partnerska zajednica“, a možda će se naći i neki bolji. Bračni status je privatna stvar, te nije ni potrebno posebnim nazivima ukazivati na to.

Ni izraz „prva dama“ nije najbolji, najpre zato što je seksistički. On ne znači ništa drugo do supruga predsednika države, koja poseban status i privilegije dobija samo zahvaljujući bračnoj vezi. Institucija prve dame podrazumeva obaveze koje žena preuzima pošto njen suprug postane predsednik, što je ujedno doprinos uspostavljanju pravila da to mesto zauzima muškarac, iako ima i žena sa tom funkcijom. Da li je to nezamislivo da na čelo države dođe gej ili lezbejka?

Kod nas institucija prve dame formalno ne postoji, ali suštinski se ostvaruje. Supruga sadašnjeg predsednika se pojavljuje u javnosti, bavi se humanitarnim radom, promoviše patrijarhalne vrednosti, što je sa aspekta rodne ravnopravnosti i te kako sporno, jer se ravnopravnost i patrijarhat međusobno isključuju, ali se dobro uklapa u politički kurs aktuelne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari