„Na granici smo da skupimo prvi milion“, rekao je Ivo Lozica, čelni čovek Fondacije Narodnog muzeja u Beogradu čiji je plan budućeg rada predstavljen na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi ove ključne institucije kulture. Na sanaciji te zgrade su nedavno otpočeli građevinski radovi. Doduše, na skelama postavljenim na fasadu zgrade na ulazu iz Vasine, to jest na Trgu republike, nisu viđeni radnici, zbog lošeg vremena, ali na tabli stoji da će se ovaj deo posla završiti za 180 dana.

U tom smislu, rad Fondacije, čije se članstvo angažovalo na volonterskoj bazi, mogla bi biti značajna podrška Muzeju, budući da je njen prvi cilj prikupljanje novca za sanaciju njegovog zdanja, dok bi kasnije podrška bila proširena na sva polja koja se tiču razvoja ove institucije. Lozica, koji, kako je saopšteno, osim u sportu ima i dugogodišnjeg iskustva u bankarstvu, podsetio je da je Fondacija osnovana pre 10 meseci kao nevladina i neprofitna organizacija dodavši da ona snosi punu odgovornost prema sredstvima koja prikuplja, te da se u tom smislu transparentnost podrazumeva.

„Svaki dinar mora da bude namenski. Okupljamo ljude koji hoće da pomognu i koji znaju šta znači kultura”, naglasio je Lozica. Prema njegovim rečima, već je ostvareno na desetine značajnih kontakata i to u prvom redu sa bankama i privredom, a cilj Fondacije je da se ubuduće uključi što više građana. „Fondacija će funkcionisati kroz tri odbora – Odbor za rad sa inostranstvom, za finansije i za informisanje s ciljem da joj se u budućnosti priključi što veći broj građana. Fondacija je tu da bude sprega između građana i Narodnog muzeja”, zaključio je Ivo Lozica.

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog Muzeja, takođe je istakla značaj sprege između Upravnog odbora ove kuće i Fondacije rekavši da će sve odluke u vezi s Muzejem donositi zajednički u čvrstoj međusobnoj povezanosti. Ona je istakla značaj medija i pozvala sve njihove predstavnike da pomno prate sva zbivanja u vezi s obnovom zdanja na Trgu.

„Pored pokroviteljstva Ministarstva kulture i informisanja, izuzetno je važna podrška medija, kao i pomoć i podrška zainteresovanih institucija i pojedinaca. Novčana pomoć koja će se organizovano prikupljati volonterskim angažovanjem članova Fondacije biće dragocena u podizanju kapaciteta i jačanju obnovljenog Narodnog muzeja. Samim činom pomaganja razvija se svest o pripadnosti, svest o pravu na kulturu, kao i svest o ličnom uticaju na oblikovanje muzeja kakav nam je potreban“, istakla je Borić Brešković.

Konferenciji za novinare prisustvovali su juče i predstavnica Eurobanke, kod koje je Fondacija otvorila dinarski devizni račun, kao i predstavnici iz dve firme koje su uz pomenutu banku prve priskočile u pomoć Muzeju. Lozica im zbog toga uručio simbolične poklone – knjige u izdanju Narodnog muzeja u Beogradu, na vrhu čijeg zdanja je juče na digitalnom satu stajalo još 431 dan do otvaranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari