Deseti susreti književnika Na pola puta biće održani od 26. do 29. aprila, kada će gosti užičkih gimnazijalaca biti pisci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Festival, tokom koga pisci drže gimnazijalcima redovne časove književnosti i sa njima se druže, a uveče se priređuju javna čitanja, pokrenuli su Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, i Nenad Veličković, pisac i univerzitetski profesor iz Sarajeva.

Osim Nenada Veličkovića, Predraga Lucića iz Splita i Dejana Ilića iz Beograda, koji su učestvovali na ranijim festivalima, gosti Užičke književne republike biće: Filip David, Vojislav Pejović, koji je rođen u Podgorici, a živi u SAD, Nihad Hasanović (BiH), novinari i književnici iz Hrvatske – Drago Hedl i Boris Pavelić, istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević iz Beograda i predstavnici Njuz.neta – Nenad Milosavljević i Miroslav Vujović.

Otvaranje festivala planirano u nedelju, 26. aprila u 18,30 časova, kada će u Gradskom kulturnom centru, povodom vrednog jubileja, biti predstavljena knjiga „Časovi čitanja”, u izdanju festivala i Fabrike knjiga, koja sadrži 15 predavanja pisaca tokom prethodnih devet susreta. Sat i po kasnije, na velikoj sceni Narodnog pozorišta, najavljena je predstava „Beton mahala”, u režiji Branislava Trifunovića i Rifata Rifatovića, koju će izvesti osam mladih glumaca pozorišne trupe „Joj, evo ih ovi” iz Novog Pazara.

Tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji, Filip David će govoriti o piscima i pisanju, Vojislav Pejović o književnost i nauci, dok će Branislav Dimitrijević govoriti o kulturi i potrošačkom društvu. Nenad Veličković odgovoriće na pitanje kako danas čitati Ćopića, Predrag Lucić će pričati o Beketu, Nihad Hasanović (Bihać) o putovanju i čitanju, a Dejan Ilić o televizijskim serijama. Drago Hedl priprema predavanje o istraživačkom novinarstvu, a tematski okvir „njuznetovaca” biće satira.

Zanimljivost festivala je i u tome što se gimnazijalci, uz pomoć svojih profesorki (Ružice Marjanović, Gordane Danilović, Ljiljane Smiljanić, Milene Stricić), tokom školske godine pripremaju za njega, čitaju dela književnika koji dolaze, pripremaju i uređuju festivalski bilten, vode razgovore sa piscima tokom večernjih čitanja.

Prisećajući se početaka, Ružica Marjanović je istakla da su susreti pisaca izgledali naivno, ali je u međuvremenu festival postao prepoznatljiv u regionu, te da nijedan pisac nije odbio poziv da na njemu učestvuje.

– Najvažniji kriterijumi za učešće pisaca na festivalu su kvalitet njihovog književnog dela, da je ono o čemu pišu važno i blisko mladima, ali i da umeju da uspostave komunikaciju sa mladim ljudima – objasnila je Marjanović, a potom dodala da je, iz finansijskih razloga, poslednjih nekoliko godina veoma teško organizovati tako zahtevnu manifestaciju.

Organizator festivala je Užička gimnazija, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, francuske nevladine organizacije CCFD – Terre solidaire, Grada Užica i Gradskog kulturnog centra.

Podsećanje na Vojislava Despotova

U okviru festivalskog programa „Svako ima nekog koga nema”, koji podseća na stvaraoce koji su preminuli, biće predstavljeno delo Vojislava Despotova (1950-2000), za koga je navedeno da je „na autentičan način spoznao svoje vreme, zbog čega su nam njegove pesme, ali i njegovi romani i eseji često izgledali kao hronike unapred, kao pravovremeni odgovori na izazove u kojima su se našli pisac i njegovi čitaoci”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari