U mesecu trubača i Bir festa (koji mi je probijao glavu svakodnevno jer se, nažalost, između moje zgrade i Ušća ne nalazi ceo grad kao izolacija), verovatno baš želeći da izrazim otpor prema navedenim i srodnim zabavama za pijanu internacionalnu masu (prvo zato što osuđujem legalizaciju izbezumljivanja od droge i alkohola, a onda zato što ovakve svetkovine – tzv. festivali – doprinose održavanju slike Srbije kao prostora gde smrdi na mokraću i poluprovarene pljeskavice i pivo), odlučila sam da se držim staromodnih mesta za izlazak.

Splav kod Brankovog mosta na kom sam prošle godine naletela na nekoliko odličnih di-džejeva. Ovog puta, muzika nije bila nešto posebno, video pratnja je bila jeziva, a gužva uobičajena.

Pored mene se u jednom trenutku našao momak kao skinut sa uputstva za uklapanje u stil novog doba. Zamišljala sam ga u Politikinom zabavniku: obucite hipstera. Brada štucovana po priručniku za hipstere, naočare iz istog modnog okvira, majica, pantalone… Tip-top. Nabildovan, tetoviran taman kako treba. Njegova pratilja nije pripadala istom stilu, ali to mu nije bilo od značaja. Dok je ona diskretno pomerala ramena i kukove trudeći se da ostane u prostoru koji neće ugroziti ostale, on je mahao rukama zauzimajući mesto za dvoje. Vozio je svoju koreografiju ne mareći što okolo prosipa piće. Bilo mi je više nego zabavno da ga gledam.

Kad sam se naspavala, otišla sam na Jutjub. How to dance like a hipster, Native hipster dance… Jutjub zna bolje od svih. Da, to je to! Jedan momak je okačio vrlo precizna uputstva: kako se hipster klacka za šankom, kako se okreće ka dubini kluba, kako se mrda dok deluje nezainteresovano, kako se predaje igri… Taj rad rukama, i to sam našla. Vrlo poučna virtuelna teritorija, sve sam pregledala, sve sam skinula. Do popodneva sam bila opremljena za nov izlazak. Pritom sam bacila pogled i na druge tutorijale: How to dance like rockabilly, breakdance, hip-hop…

Možda srednjoškolcima nije jasno da je svet nekad postojao bez interneta i njegovog golemog znanja. Možda čak u onoj meri u kojoj ja nisam mogla da shvatim da je ljudi bilo i kad nije bilo pisma. S vremena na vreme, mene još uvek očara kako lako mogu da dobijem šašavu informaciju, i to u video izdanju. Kako da tapaciram fotelju, kako da koristim neke alate u fotošopu, kako da igram kao hipster… Za ovo poslednje mi sve biblioteke okruga ne bi pomogle, a Jutjub za čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari