Novi domaći film „Bićemo prvaci sveta” premijerno će biti prikazan večeras u 20.30 u Velikoj dvorani Sava centra, a zbog velikog interesovanja publike uvedena je još jedna, dodatna projekcija u 17.30. Film o osnivačima čuvene „jugoslovenske škole košarke” – Nebojši Popoviću, Bori Stankoviću, Radomiru Šaperu i Aleksandru Nikoliću, koji su ostvarili svoj san kad je reprezentacija Jugoslavije osvojila prvu zlatnu medalju na Prvenstvu u Ljubljani, 23. maja 1970. godine, realizovan je prema scenariju Nebojše Romčevića, u saradnji sa Gordanom Mihićem i Ognjenom Sviličićem, a po ideji Zvonimira Šimuneca.

Glavne uloge tumače mladi glumci: Strahinja Blažić, Aleksandar Radojičić, Miloš Biković, Marko Janketić, a u filmu igraju i Leon Lučev, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Lazar Ristovski, Tamara Dragičević, Nina Janković i specijalni gost – Džon Sevidž, zvezda „Kose” i „Lovca na jelene”. Poseban kuriozitet je što uloge Dragana Kapičića i Krešimira Ćosića igraju njihovi sinovi Stefan i Krešimir Petar.

Iako su paralele sa filmom „Montevideo” neizbežne, budući da se i ovaj film bavi počecima jednog sporta u Beogradu, te prvim uspesima naših sportista, ali i zato što u filmu igraju neki od glumaca koji su pojavili i u fudbalskoj sagi (Miloš Biković, Aleksandar Radojičić, Tamara Dragičević, Nina Janković), „Bićemo prvaci sveta” zapravo govori o ljudima kojima nije cilj bio da svojim rukama podignu pehar, već da stvore svojevrstan jugo-brend.

Prema rečima Aleksandra Radojičića, film se bavi periodom od 23 godine (1947-1970), te je glavna razlika između filmova Darka Bajića i Dragana Bjelogrlića u tome što „Bićemo prvaci sveta” prati razvoj likova u tom dugom periodu.

– Film prati prve 23 godine košarke u Jugoslaviji. Naši likovi, za razliku od „Montevidea“, menjaju se u tom periodu. Vidimo kako su od nekih klinaca koji su počeli da igraju košarku postali funkcioneri koji dovode Svetsko prvenstvo u Jugoslaviju, tačnije u Ljubljanu. Oni su zapravo sačinjeni od te želje, koja sa godinama ne tinja nego jača, ne da podignu pehar, već da generacijama koje dolaze ponude nešto više – kaže za Danas Radojičić. 

On u filmu tumači lik Bore Stankovića, nekadašnjeg prvog čoveka FIBA. 

– Nismo se toliko viđali dok sam spremao lik. On ima dosta godina i živi na relaciji Atina – Beograd, pa nisam hteo da ga dodatno uznemiravam. Ljudi iz produkcije su već bili pokupili jako mnogo podataka, sve istorijske činjenice. Priprema ovog filma trajala je dosta duže nego samo snimanje. Zaista sam bio počastvovan kada sam upoznao Boru Stankovića, jer mu se divim odmalena. Stvarno mislim da bi o celoj toj četvorci i njihovoj generaciji trebalo mnogo više da se zna. Klinci koji sada treniraju košarku i ne znaju da je zapravo kod nas ovaj sport počeo od njih. A da su kasnije bili zaslužni i za razvoj evropske i svetske košarke – objašnjava glumac.

Uloga košarkaša za njega nije bila opterećenje, budući da se bavi sportom, ali i da prati košarku.

– Redovno posećujem utakmice KK Crvena zvezda. Ja volim sport odmalena. Uvek sam radije birao sport nego nešto drugo. Igrao sam i košarku i fudbal i ostale sportove. Eto, da se preporučim za sledeći film (smeh). Nije bilo teško snimati film, jer naši likovi igraju košarku '40-ih i '50-ih godina, kada je ovaj sport bio mnogo jednostavniji nego danas. Morali smo čak da ublažimo naše znanje, koje nije preterano veliko – kaže sa osmehom Radojičić.

Glumac koji je do sada igrao u filmovima „Šešir profesora Koste Vujića“ i „Vojna akademija“, uz pomenuti „Montevideo“, kaže da je ovo korak dalje u njegovom radu.

– Ovo je korak dalje za mene kao glumca. U „Montevideu“ smo igrali klince koji rade ono što najbolje znaju – igraju fudbal. Članovi te slavne četvorke u filmu „Bićemo prvaci sveta“ nisu bili toliko spektakularni kao košarkaši, koliko su u stvari potpomogli razvoj košarke i u Jugoslaviji i u Evropi. Mislim da ovakvi filmovi treba da pokažu mladima da ne odustaju od svojih želja i snova. Zato što nikada ne znate kada oni mogu da se ostvare. Za sve njih je to delovalo neverovatno, ali eto mi sada pravimo film o njima – zaključuje glumac.

https://www.youtube.com/embed/jvE0a_NS-fU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari