Izložba Tejt Sensorium, otvorena juče u britanskoj Tejt galeriji, pomera granice doživljaja umetnosti uvlačeći posetioca u potpuno novi kontekst poznatih umetničkih dela iz raznih epoha. Ovo iskustvo povezuje čulo vida sa ukusom, mirisom i dodirom, ali i svetlosne instalacije i teatar.


„Na prvi pogled, 'Figura u pejsažu' Frensisa Bejkona iz 1945. deluje sumorno – dominantno, sivo telo šćućureno na osamljenoj klupi. Ipak, kada na glavu stavite slušalice koje vam daju, dešava se neverovatna promena: prožet svetlošću, prizor se transportuje u sasvim novi kontekst pulsirajućih zvukova grada, buke gradilišta i dečjeg smeha…“, prepričavaju posetioci.

„Dubok i zapahnjujući miris uzdiže se iznad čokolada postavljenih ispred slike. Scena se intenzivira gorčinom, rđa ispunjava usta, hrapava tekstura čokolade pojačana surovošću grada, sa dodatkom narandže za slatkoću i toplinu. Iznenada, figura se ističe kao umorna i grešna duša u živopisnom, frenetičnom svetu“, na ovaj način menja se percepcija ranije analiziranih umetničkih dela.

– Ono što pokušavamo jeste da publici omogućimo novi vid doživljavanja umetnosti, ali i novi način da se umetnost predstavi, kaže Toni Gilan, multimedijalni producent Tejt Media.

Izdanak londonskog studija Flying Object, dobitnik je nagrade od 10.000 funti za ovu izložbu, kao i dodatnih 60.000 za postavljanje iste. Tejt koristi ovu priliku da ponovo upozna javnost sa nepreglednom zbirkom britanske umetnosti.

Sva četiri segmenta izložbe inkorporiraju zvučne elemente koje je kreirao audio-stručnjak Nik Rajan. Dok je „Figura u pejsažu“ gotovo narativna kompozicija, ostale su u najvećoj meri apstraktne.

Zvonjava zvona i gromoglasno režanje obuzimaju posmatrača Džon Latamove „Tačke“, u pratnji šljapkanja na pljusku. Ova interpretacija oživljena je taktilnim uređajem koji usmerava ultrazvuk kako bi stimulisao ruke posmatrača koje lebde iznad, pružajući na prstima bizaran osećaj kiše koja „pada odozdo nagore“.

U zavisnosti od fizičke pozicije posetioca u ovom zvučnom pejsažu, emituju se odgovarajući zvučni nadražaji.

Uz to, posetiocima ove izložbe daju se narukvice koje beleže električne impulse u njihovoj koži koji se intenziviraju u zavisnosti od toga kako reaguju na spoljašnju senzaciju. Umetnici se nadaju da ovaj biometrijski eksperiment uz upitnike i intervjue koje će obaviti, mogu da izmere intenzitet doživljaja umetničkih dela.

Profesor Univerziteta Oksford, Čarls Spens je ipak skeptičan u domet ovog pokusa jer smatra da je za tako nešto potrebno više psiholoških parametara.

Na izlasku iz Tejta, posetioci dobijaju rezultate sopstvenih merenja i personalizovanu mapu „Tejt Britan“. Izložba će biti otvorena do 20. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari