Povodom Svetskog dana muzike i stogodišnjice rođenja američkog kompozitora Džona Kejdža večeras će u Domu omladine u 20 sati biti organizovan koncert „Da li volite Džona Kejdža? – Do You Love John Cage?“.

Reč je multimedijalnom projektu na kome će dela ovog kompozitora za dva preparirana klavira: „A Book of Music“ i „Three Dances“, premijerno izvesti LP Duo (Sonja Lončar i Andrija Pavlović), dok će za vizuelni identitet koncerta, u vidu audio i video intervencija i inserata iz filmova o kompozitoru, biti zadužen scenograf Igor Vasiljev.

U skladu sa naslovom koncerta, da li vi volite Džona Kejdža, i šta za vas znači njegova muzika?

– Kejdžovo stvaranje obeleženo je njegovim najradikalnijim delom „4:33“ koje je podelilo publiku. „Umetnik koji samo sedi za svojim instrumentom ne radeći ništa u ovom vremenskom periodu“. Na taj način Kejdž je želeo da pokaže da apsolutna tišina ne postoji. To ima duboke veze sa istočnjačkom filozofijom.

Ljudi konstantno zadovoljavaju svoja čula, ali šta se dešava kada ostanu sami sa svojim mislima? Veliki deo Kejdžovog stvaranja ostao je u senci ovog dela koje je često pogrešno tumačeno. Ovim koncertom želimo da prikažemo Kejdža u punom sjaju njegovog stvaralaštva i njegova dela koja do sada nisu izvođena kod nas. Mi smo postavili pitanje, ali ne radi se o odgovoru, radi se o upoznavanju sa stvaralaštvom Džona Kejdža. Mi se njegovom muzikom posvećeno bavimo i ona je postala deo nas.

Uz dela „A Book Of Music“ i „Three Dances“ koje ćete vi svirati, program će pratiti i inserti iz filmova o kompozitoru. Koliko je i vizuelni identitet važan deo koncerta?

– Vizuelni identitet je važan samo ukoliko se koristi u svrhu muzike i sa razlogom. Ovoga puta želeli smo da razbijemo određene tabue o kompozitoru i edukujemo publiku kroz inserte gde Džon Kejdž priča o svojim pogledima na muziku i svet, ali i citatima njegovih misli o različitim muzičkim i društvenim pitanjima. Ipak muzika je u prvom planu i to dela iz njegove rane faze, gde klavir postaje potpuno drugi instrument zahvaljujući delimično njegovom izumu „prepariranog klavira“ (šrafovi, drvca, gumice i drugi predmeti se stavljaju između žica). Najbliže rečeno, klaviri kao ovaj zvuče kao ansambli perkusija.

Ovaj projekat će nakon premijere u Beogradu, biti predstavljen i u Zagrebu i Ljubljani. Kako je došlo do toga?

– Zbog velikog jubileja, sto godina od rođenja kompozitora, a i naših prethodnih uspešnih koncerata u Zagrebu i Ljubljani, pozvani smo da muziku Džona Kejdža izvedemo i u ovim gradovima. Ova saradnja traje već par godina unazad, jer smo nastupali i na prošlom jubilarnom Muzičkom Biennalu u Zagrebu i to sa dva koncerta na samom otvaranju. Jako nam je drago da su naši napori da se projekat realizuje prepoznati i u regionu. Projekat su podržali i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Dom omladine Beograda i UK Parobrod.

Šta trenutno radi LP duo i šta možemo da očekujemo?

– Trenutno radimo na više različitih projekata. Na jesen nas očekuje koncert na BEMUS-u, gde ćemo između ostalog izvesti Bahov koncert za 4 klavira i orkestar, sa našim profesorima i klavirskim duom iz Nemačke, Hans-Peterom i Folkerom Štenclom. Slede i koncerti u Danskoj povodom promocije našeg najnovijeg CD-a sa kompletnim delima za 2 klavira danskog kompozitora Kima Helwega, koji na poseban način spaja klasičnu i savremenu muziku sa džezom i drugim žanrovima. Sa našim plesnim umetnikom Milošem Sofrenovićem pripremamo projekat „Petruška“ u okviru kojeg ćemo se baviti ovim izuzetnim delom Igora Stravinskog, a projekat će uključiti i koreografe i kompozitore iz našeg regiona i Evrope.

Među najboljima

LP Duo je osnovan 2004. godine i jedan je od najuspešnijih kamernih ansambala. Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović završili su master i doktorske studije klavirskog dua na Visokoj školi za muziku i pozorište Roštok u Nemačkoj. Tokom 2008. godine proglašeni su jednim od osam najboljih dua na najvećem svetskom takmičenju „Dranoff Miami 2 piano competition“ u Majamiju. Zajedno su osvojili više od 40 internacionalnih nagrada i nastupali širom Evrope i u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari