Američki glumac Majkl Kiton je zvezda filma „Birdman“, koji je otvorio 71. Festival u Veneciji. Međutim, on je i bivša zvezda „Betmena“ (kojeg je napustio 1992) i upravo to je bila bitna stavka za meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritua da ga pozove za ovaj, kako sam kaže, „eksperiment koji je lako mogao da propadne“.

„On je bio ključan za film. Bez njega ne bismo mogli da ga snimimo“, kaže reditelj, poznat po filmovima „21 gram“, „Vavilon“, „Pasja ljubav“. U filmu „Birdman“ Kiton glumi bivšeg superheroja koji želi da se vrati na scenu. Pored njega tu su Ema Stoun (kao njegova kćerka), Naomi Vots (glumica željna proboja na Brodveju) i Edvard Norton (kao lik koji je suprotstavljen Kitonovom liku superheroja).

„Majkl je bio pionir tih superherojskih uloga i imati njega u filmu značilo je dobiti na iskustvu koje on ima sada kada je prošlo toliko vremena od role koju je nekada imao. To je značilo imati nešto moćno u filmu“, dodaje Injaritu.

Iako u filmu ima „dodira latinoameričkog magijskog realizma“, spektakularnih automobilskih sudara i kolosalnog kompjuterski-generisanog čudovišta, međutim, sve je tu u senci svojevrsne produkcije nalik pozorišnoj.

Kada su novinari pitali Kitona da li je njegov uspeh kao Betmena potkopao njegovu karijeru, on kaže da je to bilo „nalik ogromnom slonu u sobi“, mada, našalio se on, „pošto sam se vratio iz Afrike, mogu reći da volim slonove, pa mi je to OK“.

Injaritu se u filmu igra i sa starom temom „ljubavi – mržnje“ na relaciji Brodvej – Holivud. Prve ocene kritike – novine Varajeti, kažu da je to „trijumf na svakom kreativnom nivoom – od kastinga do egzekucije, te da će dati nova krila Kitonovoj karijeri.

Film „Birdman“ publika u Srbiji imaće prilike da pogleda u martu sledeće godine u bioskopima.

„Takva su pravila“ danas u Veneciji

Dugometražni igrani film „Takva su pravila“ hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića, realizovan u koprodukcija Hrvatske, Srbije, Francuske i Makedonije, imaće svetsku premijeru danas u Veneciji u okviru takmičarskog programa Horizonti. Film je inspirisan istinitim događajima, i prati jednu običnu porodicu – bračni par Maju i Iva, koji žive u tiho i teško sastavljaju kraj s krajem. Jednog dana, bez ikakvog povoda, njihovog 18-godišnjeg sina Tomu pretuče grupa mladića. Maja i Ivo se susreću sa najvećim izazovom u životu – kako se izboriti sa nasiljem oko sebe onda kad ni institucije ne pomažu. Glavne uloge tumače: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović i Hrvoje Vladisavljević, dok iz Srbije glumački ansambl u filmu čine Ljubomir Bandović i Mira Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari