Međunarodna izložba „Konflikt“, koja se otvara večeras od 19 sati u Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda (KCB), predstavlja video-radove filmskih autora. Učesnici izložbe pristupaju temi konflikta iz različitih perspektiva i okruženja, a među odabranim autorima je i ovogodišnji laureat Beldoksa Srđan Keča, koji će se predstaviti s filmovima koje beogradska publika dosad nije imala mnogo prilike da vidi.

To su „Miraž“, snimljen u Dubaiju neposredno nakon naleta svetske ekonomske krize, i „Muzej revolucije“, koji je premijerno prikazan u paviljonu Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014. Ovo ostvarenje upravo načinje konfliktnu priču u vezi s nezavršenim projektom Vjenčeslava Rihtera koji je trebalo da bude izgrađen na Novom Beogradu kao jedna od najistaknutijih građevina socijalističke Jugoslavije. Jedini izgrađeni deo Muzeja revolucije je zapravo podzemni nivo koji danas dele beskućnici, ljudi odbačeni od svojih porodica, ratni veterani, Romi… Ovaj andergraund prostor tako postaje neka vrsta perverzne camere obscure ispunjavajući zadatak arhitekte – „očuvanje istine o nama“.

Pored Keče svoje radove će predstaviti umetnici: Vahap Avsar, Eduardo Basulado, Tanya Busse & Emilija Skarnulyte, Piotr Wysocki & Dominik Jalovinski, Evgeny Granilshchikov, Tran Luong, Brigit Mccaffrey, Karen Mirza & Brad Butler, Pallavi Paul, Yama Rahimi, Diego Tonus, Lee Kai Chung i Anatoly Shuravlev.

Izložba se realizuje sedmi put u sklopu projekta Međunarodni umetnički film i biće dostupna publici do 25. jula, a dan nakon otvaranja, u petak od 18 sati, biće organizovan razgovor o tome koje izvore su autori koristili u svojim radovima i kako se oni odnose prema aktuelnom trenutku u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari