Film „Uspon mračnog viteza“ okončava jednu od holivudskih najuspešnijih franšiza. Studio Vorner Bros će, posle kraja Betmena kojeg, na žalost, obeležava tragedija na jednoj od prvih projekcija, morati da pronađe neku novu priču koja će pleniti maštu gledalaca.


Zbog pucnjave u jednom bioskopu u Koloradu, u kojoj je ubijeno 12 ljudi, dovedeno je u pitanje da li „Uspon mračnog viteza“ može do novog rekorda u zaradi. Brojni bioskopi širom zemlje su pojačali obezbeđenje svojih sala, a Njujork je planirao da postavi policajce na projekcije završnog Betmena. Vorner Bros je čak otkazao dolazak glumačke ekipe i premijerno prikazivanje filma „Uspon mračnog viteza“ u Meksiko Sitiju i Tokiju. Prema saopštenju studija Kristijan Bejl, En Hatavej i Džozef Gordon Luit neće više držati konferencije za novinare, niti izlaziti na crveni tepih. Prva od premijera u svetu otkazana je u Parizu.

Studio je saopštio da projekcije za specijalne goste i pobednike na promocijama neće biti prekinute kako ne bi bili razočarani fanovi serijala.

U Finskoj je kompletna internet kampanja za „Uspon mračnog viteza“ privremeno prekinuta, a TV-spotovi su povučeni sa televizije. Za sada niko ne može da kaže koliko će dugo suspenzija trajati, a procenjuje se da će najverovatnije biti okončana sa krajem vikenda.

Analitičari bioskopskih blagajni kažu da se Holivud nikada nije suočio sa ovakvom situacijom. Vorner Bros je bio „kralj franšiza“ proteklih godina – samo u poslednjoj deceniji je zaradio 12 milijardi dolara od „Gospodara prstenova“, „Betmena“ i „Harija Potera“. Osam od 20 filmova sa najvećom zaradom svih vremena dolaze iz ovih franšiza.

Same franšize su izuzetno bitne jer one generišu mogućnost za veliku prodaju igračaka i drugih proizvoda, kao i pravljenje tematskih parkova. Vorner Bros sada može da računa na „Hobita“, koji stiže u decembru, dok će od sledeće godine biti oživljen i Supermen. Takođe, tu je mogućnost koju pruža „Liga pravednika“ u kojoj se mogu ujediniti Betmen, Supermen i drugi heroji DC Comics-a, što bi bila slična strategija koju je razvio Dizni sa „Osvetnicima“ gde su okupljeni Marvelovi superheroji. Doduše, nisu svi DC Comics likovi uspešni na bioskopskim blagajnama. Prošlogodišnji „Green Lantern“ je zaradio samo 219,8 miliona dolara, a čak i „Povratak Supermena“ 2006. godine je bio razočarenje.

Reklame povučene sa TV

Holivud – Američke televizijske mreže povukle su reklame za poslednji film o Betmenu pošto smatraju da je neukusno prikazivati ih dok stižu izveštaji o pucnjavi u Koloradu, gde je 12 ljudi ubijeno na premijeri filma „Uspon mračnog viteza“. Reklame su povučene još u petak ujutru, kada su stizali izveštaji sa mesta zločina. Mreže, kao što je NBC, su povukle reklamu i pre nego što je takav zahtev stigao od agencije za marketing koja predstavlja Vorner Bros.

Zarada od 30,6 miliona dolara na ponoćnim projekcijama

Los Anđeles – Vorner Bros je saopštio da je „Uspon mračnog viteza“ zaradio 30,6 miliona dolara na ponoćnim projekcijama u SAD i Kanadi, u petak. Međutim, zbog tragedije u predgrađu Denvera, mnogi smatraju da je poseta drastično opala.

Betmen od četvrtka u bioskopima

Film „Uspon Mračnog viteza“ je epski završetak Nolanove filmske trilogije o Betmenu. Priča je bazirana na stripovima o Betmenu, koje je napisao Bob Kejn. Osam godina nakon što je Betmen preuzeo odgovornost zbog zločina Dvoličnog, novi teroristički lider, Bejn, preuzima kontrolu nad najuticajnijim ljudima Gotama. Mračni vitez je primoran da se vrati kako bi zaštitio grad ugrožen od neprijatelja. Prvoklasnu međunarodnu ekipu predvodi dobitnik Oskara, Kristijan Bejl, reprizirajući dvostruku ulogu Brusa Vejna / Betmena. Pored Bejla, glavne uloge tumače Tom Hardi, En Hetavej, Merion Kotijar, Džozef Gordon Levit, Geri Oldman i Lijam Nison. Premijera flma „Uspon Mračnog viteza“ zakazana je za utorak 24. jul u 20 sati u bioskopu Cineplexx, a na redovnom repertoaru domaćih bioskopa film će biti od 26. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari