Poslednji mesec u ovoj godini u Bitef teatru obeležiće tri premijere – predstava „Leni“ po tekstu Valerije Šulcove i Romana Olekšaka, a u režiji Tanje Mandić Rigonat, zatim „Oslobađanje gospođe Klito Mestres“ autorski projekat Dragane Varagić, kao i opera „LJudski glas“ u režiji Sofije Perović, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Komad „Leni“, koji će biti premijerno izveden 12. decembra, multimedijalni je triptih o životu i delu Leni Rifenštal kao paradigmi lepote i zla. Dramska situacija predstave je fiktivni susret dvoje vrlo stvarnih ljudi tokom snimanja šou programa: Leni Rifenštal i DŽonija Karsona, američkog TV voditelja i komičara. Leni želi da promoviše svoju knjigu „Poslednji Nubi“ i sebe rehabilituje kao umetnika, a DŽoni Karson da je suoči sa njenom prošlošću i činjenicom da je bila Hitlerov omiljeni režiser čiji su filmovi doprineli stvaranju njegovog kulta i estetizaciji nacizma. Leni igra Vladica Milosavljević, TV voditelja Goran Jevtić, a u podeli su i: Branka Petrić, Nenad Heraković i Katarina Marković.

Premijera monodrame katalonskog pisca Monserate Rođ „Odbrana gospođe Klito Mestres“ zakazana je za 16. decembar. Metaforična adaptacija drame o tragičnoj antičkoj grčkoj kraljici, odnosno o savremenoj glumici koja pripremajući se za ulogu Klilo Mestres prevazilazi tragediju sopstvenog života. Dragana Varagić, koja je ovu predstavu igrala i u Kanadi dugi niz godina, postavku sama i režira kreirajući dve strane jednog lika – na sceni i video-projekcijom, na dva jezika – srpskom i engleskom.

Mono-opera „LJudski glas“ biće premijerno izvedena u Bitef teatru 22. decembra. Opera Fransisa Pulanka zasnovana je na istoimenoj monodrami Žana Koktoa, a oba teksta napisana su u formi telefonskog razgovora ostavljene žene sa svojim bivšim ljubavnikom, dakle, dijaloga od kog je publici predstavljen samo jedan glas. Učestvuju: Vesna Aćimović (sopran) i Milica Ilić (klavir).

Pored premijera za decembar je zakazano i jedno gostovanje. Predstava „Sluškinje – paralelna ekspozicija“ Umetničke organizacije Albalunna iz Splita biće izvedena 28. decembra u Bitef teatru. Zamišljena kao laboratorijsko pozorišno istraživanje rodne, polne, klasne i egzistencijalne potlačenosti, predstava „Sluškinje“ kreće od autorove zamisli davanja ženskih uloga muškarcima, kako bi iskrivljenom – grotesknom slikom gledaocu naslikao jasniju sliku sveta. Režiju potpisuje Goran Golovko, a igraju: Andrea Mladinić, Nikša Arčanin, Petra Težak, Goran Marković, Matea Elezović, Stipe Radoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari