Na fudbalske utakmice ne idem jer je fudbal dosadan, navijači su razulareni i debeli pa mi kvare inače nategnutu sliku o muškarcima, koka-kola je preskupa, a stolice su neudobne. Ispostavilo se, stadioni predstavljaju i poligon za razne marketinške intervencije visokog rizika. Mnogo se priča o tome da je zakazala preventiva. Možda jeste, možda nije. Kome bi palo na pamet da obezbeđuje sve objekte Beograda? Dron je mogao da uzleti i sa Saborne crkve i sa Pančevačkog mosta. Opasnosti vrebaju sa svih strana.


Dalje, na stranu pokušaj da se provociraju domaćini, taman da su umesto prebojene tkanine letela licitarska srca ili baklave, te da je namera gostiju bila da igračima izađu u susret i s neba im sruše energetske dopune, to bi svejedno bilo nedozvoljeno ometanje igre.

A što se tiče same leteće zastave, ne bih je komentarisala ni sa političkog ni sa geopolitičkog aspekta. Nije mi blisko. Ipak, čisto grafički ugao mi je najuža oblast rada, pa imam komentar iz pozicije dizajnera.

Prvo bih napala dosadnu centralnu kompoziciju. Totalno retro. Zatim, maltretiranje likovnog polja rada fotografijama. Opet nemaštovito i prevaziđeno. Ne znam ko im je radio dizajn, ali ko god da je, nije im učinio uslugu. Ako je posao dobio preko tendera, bilo je namešteno sto posto. OK, čak i da zažmurimo na ukidanje grafičkim elementima prava da progovore, dakle nametanje fotografije. Ali osa pogleda za osnovu prilepljenih likova ide skoro paralelno. Gde je dinamika? Ima li u albanskim školama dizajna nekog ko će da kaže kako se u format uklapaju figure? Ili nema, ili ga niko ne sluša. A onda, i sami likovi! Ko su osobe sa dvobojnog platna kao dizajnera me ne zanima. Zar niste mogli, kolege Albanci, da nađete neke lepše modele? Ovo je vek estetike! Ako ste hteli da ostanete u politici, imate valjda nekog zgodnog dasu kog biste rado pustili da preleti nebom pod reflektorima stadiona. Ako nemate dvojicu, pod uslovom da ostajete verni dosadnoj simetričnoj organizaciji slike, stavite istog i levo i desno.

Što se tiče centralnog objekta, crvene Roršahove mrlje, iznenađuje me da toliki vide veliku Albaniju, ja recimo vidim vrlo neuspelu palačinku. Istina, to je možda zato što pred sobom imam samo validne karte sveta, ali i zato što sam gladna. Imam još neku zamerku: previše crne, mislim da treba stati na put širenju gotičarskog uticaja. Iako im crvena nije loš izbor jer je komplementarna zelenoj travi, mnogo je ugašena i neubedljiva.

Dakle, dizajneri Albanije, uozbiljite se! Sigurna sam da možete bolje, ovde ste podbacili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari